Νέες δηλώσεις υποστήριξης για να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στην Unesco

Νέες δηλώσεις υποστήριξης για  να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στην Unesco

Συνεχίζεται η συγκέντρωση δηλώσεων υποστήριξης της πρωτοβουλίας της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης» για την ένταξη των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Χθες το ecopress δημοσίευσε άλλες δέκα δηλώσεις υποστήριξης από ανθρώπους της Μεσσηνίας.

Αφετηρία της πρωτοβουλίας αποτελεί άρθρο του αρχαιολόγου-νομικού Νίκου Μωραϊτάκη, με τίτλο «Πρόταση προς την πολιτεία προστασίας της Αρχαίας Μεσσήνης από την UNESCO».

Εκ μέρους της Ομάδας «Φίλοι της Αρχαίας Μεσσήνης» το άρθρο συνυπογράφουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία οι: Βαχαρίδη Γεωργία, Αναστασόπουλος Παναγιώτης και Φωτόπουλος Ιωάννης.

Οι νέες δηλώσεις
Οι νέες δηλώσεις υποστήριξης της πρωτοβουλίας είναι οι εξής:

Γεώργιος Λιοντήρης, πολιτικός μηχανικός
«Με τον Γιάννη Λύρα ήμασταν συγκάτοικοι στα φοιτητικά μας χρόνια στην Πάτρα και η φιλία και η συνεργασία μας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ήμουν αρχικά εκδότης της διμηνιαίας εφημερίδας “Βαλύρα” στο ξεκίνημά της, μέλος του Συλλόγου των Βαλυραίων της Αθήνας “Αγία Τριάδα” και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Θάμυρις” του χωριού μου, της Βαλύρας.

Επισκέπτομαι κατά τακτά χρονικά διαστήματα την Αρχαία Μεσσήνη, όπου διαπιστώνω και εγώ το τεράστιο έργο που πραγματοποιεί, με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης, ο οποίος αξίζει το θαυμασμό και την εκτίμηση όλων των Μεσσηνίων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Παρακολούθησα αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (ενδεικτικά με τον Μάριο Φραγκούλη το 2009, τη Μαρία Φαραντούρη, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου το 2014). Σε όλες τις εκδηλώσεις η συμμετοχή των θεατών ήταν ικανοποιητική και εύχομαι να συνεχίζονται τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη γενικότερη πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας. Διαβάζοντας τις αναρτήσεις των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης, εύχομαι και εγώ ολόψυχα να γίνουμε περισσότεροι, ώστε να γίνει δυνατή η ένταξη της ομάδας των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης στην ομάδα της Ουνέσκο».

Ιωάννης Λιοντήρης, γεωπόνος, διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας
«Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μεγάλης, ιστορικής σημασίας και έχει γίνει γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια από τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο. Παλαιό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαλύρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλύρας συμμετείχα ενεργά στα Ιθωμαία και Βαλύρεια, που τελούνταν κάθε χρόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού μου Βαλύρα.

Διαβάζοντας τις δύο αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιάννη Δ. Λύρα, συγχαρητήρια στην ομάδα πρωτοβουλίας για την ένταξή της στην προστασία της Ουνέσκο. Τα συγχαρητήριά μου στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, που από το 1986 εξακολουθεί τα ανασκαφικά και αναστηλωτικά του ευρήματα, και η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πόλο ανάπτυξης και στους τρεις τομείς παραγωγής της περιοχής μας».

Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης
«Επισκέφθηκα την Αρχαία Μεσσήνη σε ηλικία 7 ετών, στο πλαίσιο κατασκήνωσης, πριν από πολλές δεκαετίες και εντυπωσιάσθηκα από το χώρο, αν και ήμουν μικρός και υπήρχαν ελάχιστα ευρήματα.

Ως ενήλικας παρακολουθώ τις εξελίξεις, ειδικότερα τα τελευταία 30 χρόνια κάθε καλοκαίρι τα νέα σημεία ανασκαφής και αναστήλωσης. Βήμα βήμα, με την αξιολόγηση κάθε τμήματος μαρμάρου και την τοποθέτησή του στην κατάλληλη θέση, έχουν αναδημιουργηθεί τα δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας πόλης, όπως το εκκλησιαστήριο, το θέατρο, το στάδιο με το μνημείο των Σαισιδών, η παλαίστρα, η αγορά κ.λπ.

Οι ιδρυτές της πόλης ήταν φωτισμένοι άνθρωποι, καθώς επέλεξαν ένα χώρο που το ανάγλυφό του είχε φυσική οχύρωση και, ως εκ τούτου, μαζί με την περιτείχιση παρείχε ασφάλεια και ήταν παραγωγικός. Παράλληλα, το φυσικό περιβάλλον όλες τις εποχές του χρόνου είναι πανέμορφο με εξαιρετική μεσογειακή βλάστηση. Ήταν φυσικό με τις προϋποθέσεις αυτές η πόλη να ακμάσει για πολλούς αιώνες.

Σήμερα ο επισκέπτης, ανεξάρτητα από φυλή, καταγωγή, φύλο και ηλικία, απολαμβάνει ένα φυσικό περιβάλλον αλώβητο και αμετάβλητο από το πέρασμα των αιώνων, αισθάνεται τη γαλήνη και την ηρεμία που αποπνέει, θαυμάζει τα εξαίρετα μνημεία και καλλιτεχνήματα, που είναι περίπου στην αρχική τους κατάσταση, ζει την ιστορία δεκάδων αιώνων και αισθάνεται ευεξία, καθώς η ομορφιά και η ηρεμία λειτουργούν ευεργετικά στον ψυχισμό του με ένα θαυμάσιο συνδυασμό.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι πολιτιστικό και φυσικό μνημείο της ανθρωπότητας και θεωρώ αυτονόητο ότι πληροί τα οποιαδήποτε κριτήρια για την ένταξή της στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Παναγιώτης Δρακόπουλος, φαρμακοποιός
«Το όραμα του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, που από το 1986 αποκαλύπτει και αναστηλώνει, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Με δική του επιμονή και μεθοδική δουλειά πάνω από 36 χρόνια έχουν έρθει στο φως τα μνημεία, αναστηλωμένα πια, που μαζί με τα περίπου 18.000 κινητά ευρήματα αποτελούν το αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 400 στρεμμάτων.

Διαβάζοντας και τη δημοσίευση των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης για ένταξή της στην προστασία της Ουνέσκο, τη συζήτηση που κάναμε με τον Γιάννη Λύρα, και τη γενέτειρά μου, το χωριό Αρσινόη, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, είμαι συγκινημένος, περήφανος και στηρίζω απόλυτα το εγχείρημα αυτό, να προφυλάσσουμε τον αστείρευτο μνημειακό πλούτο της χώρας μας, προκειμένου να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενεές για γνώση και μελέτη».

Ιωάννης Μπούρης, ιατρός καρδιολόγος
«Γνωρίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τον οποίο έχω επισκεφτεί με την οικογένειά μου σε διάφορες εκδηλώσεις, και κάνοντας συζήτηση με τον εκπαιδευτικό Γιάννη Λύρα στο ιατρείο μου στις 20/6/2023, για την ένταξη στην προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ από τους φίλους της Αρχαίας Μεσσήνης, συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή τους. Νιώθω περήφανος και στηρίζω την ομάδα».

Αναστάσιος Κοντοπανάγος, οικονομολόγος- εκπαιδευτικός
«Συναντήθηκα με το συγχωριανό μου καθηγητή Γιάννη Δ. Λύρα, που έμενε στο σπίτι μας όλα τα χρόνια, όταν ήταν φοιτητής στην Πάτρα, και κάνοντας διακοπές στο χωριό μας, μου μίλησε για την ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στην προστασία της Ουνέσκο. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή και αισθάνομαι υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής μου. Στηρίζω απόλυτα το εγχείρημα αυτό».

Μαρία Διαγούπη, οικονομολόγος
«Ονομάζομαι Μαρία Διαγούπη με λογιστικό γραφείο σε Μελιγαλά-Καλαμάτα, ενώ είμαι κάτοικος Ζευγολατιού Μεσσηνίας. Σε συζήτηση που κάναμε με τον Γιάννη Λύρα για την ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στην προστασία της Ουνέσκο και στέλνοντάς μου τα δύο αναρτημένα κείμενα για την Αρχαία Μεσσήνη, τα οποία μελέτησα, συμφωνώ και ταυτίζομαι με την ομάδα των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης».

Χρίστος Πολυτσίδης, οικονομολόγος
«Έχουν περάσει πάνω από 36 χρόνια από το καλοκαίρι που ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης ήρθε στην Αρχαία Μεσσήνη. Τότε είχε αντικρίσει έναν παραμελημένο αρχαιολογικό χώρο με λιγοστά ευρήματα, αλλά πολλές προοπτικές. Με δική του επιμονή και μεθοδική δουλειά, έχουν έρθει στο φως τα μνημεία, αναστηλωμένα πια. Γέννημα-θρέμμα στο Μελιγαλά νιώθω περήφανος και στηρίζω την ομάδα των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης για ένταξή της στην προστασία της Ουνέσκο».

Βασιλική Μπότσικα, οικονομολόγος-οικονομική επιθεωρήτρια
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας για ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESC. Αισθανόμενη υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής μου, στηρίζω απόλυτα το εγχείρημα αυτό, πιστεύοντας ότι πρέπει να αναδεικνύουμε και να προφυλάσσουμε τον αστείρευτο μνημειακό πλούτο της χώρας μας, προκειμένου να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενεές για γνώση και μελέτη».

Ουρανία Μακρή-Κωτσιοπούλου
«Φροντιστής και αργότερα καθηγητής μας ήταν ο Γιάννης Δ. Λύρας στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Διαβάζοντας τις 2 αναρτήσεις των φίλων της Αρχαίας Μεσσήνης για ένταξή της στην προστασία της Ουνέσκο, με χαρά κάνουμε τη δήλωση. Θα έπρεπε ήδη η Αρχαία Μεσσήνη να ήταν στην προστασία της Ουνέσκο».

Β.Β.