Ο Κ. Μαργέλης καταλογίζει τεράστιες ποινικές ευθύνες στις ελληνικές λιμενικές αρχές

Ο Κ. Μαργέλης καταλογίζει τεράστιες ποινικές ευθύνες στις ελληνικές λιμενικές αρχές

Για τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών Αρχών και των λοιπών παραγόντων, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, έκανε λόγο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το γεγονός ως «έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

Προέτρεψε δε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για την τέλεση αδικημάτων κακουργηματικής μορφής και ιδιαίτερα της ανθρωποκτονίας με παράλειψη κατά συρροή.

Διάσωση
Ξεκινώντας τις δηλώσεις ο κ. Μαργέλης είπε: «Οι συνθήκες του τραγικού ναυαγίου και η διακρίβωση αυτών είναι λίγο-πολύ γνωστές, κυρίως από τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ. Υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος, που από τη σοκαριστική φωτογραφία που έχει ληφθεί, είναι κατάμεστο από πρόσφυγες. Το αλιευτικό αυτό σκάφος τουλάχιστον εντοπίζεται και επιλαμβάνονται οι ελληνικές λιμενικές Αρχές. Οι πρόσφυγες φέρεται να αρνούνται εφόδια και συνδρομή. Βρισκόμαστε όμως σε διεθνή ύδατα που έχουμε ως Ελλάδα αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση. Δε γίνεται όμως τίποτα από αυτά».

Ερωτήματα
Ακολούθως, είπε ότι προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

-Γιατί δεν ελέγχθηκε μέσω έρευνας αν είχε τα απαραίτητα προσόντα ναυσιπλοΐας και σωσίβια το αλιευτικό σκάφος και να γίνει διάσωση των ακραία υπεράριθμα επιβαινόντων σε αυτό.

-Από τη συγκλονιστική εικόνα του σκάφους με τους επιβαίνοντες είναι προφανές ότι είναι σε απόλυτο κίνδυνο και σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα βυθιζόταν, καθώς μάλιστα οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Γιατί δεν προνοήθηκε να το συνοδεύουν έστω, είτε δικά μας βοηθητικά σκάφη είτε παραπλέοντα, ώστε σε περίπτωση που γινόταν το κακό, να μεταφέρονταν σε αυτά και να σώζονταν οι πρόσφυγες.

-Αν το αλιευτικό σκάφος μετέφερε ενδεχομένως κοκαΐνη ή άλλα ναρκωτικά, το ίδιο θα έπρατταν οι ελληνικές λιμενικές Αρχές, δηλαδή θα το άφηναν χωρίς έρευνα στα διεθνή ύδατα;

Καταλήγοντας τόνισε ότι προκύπτουν τεράστιες ποινικές ευθύνες των ελληνικών λιμενικών Αρχών και των λοιπών παραγόντων και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.