Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών -ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο: «Πάμε μαζί» νικώντας τους φόβους και κερδίζοντας τη ζωή

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών -ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο: «Πάμε μαζί» νικώντας τους  φόβους και κερδίζοντας τη ζωή

«Το άτομο να αλλάζει και να εξελίσσεται χωρίς να χρειάζεται ψεύτικα φτερά», σημείωσαν οι αρμόδιοι φορείς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τοπικοί φορείς, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο και το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την αξία της πρόληψης έναντι των ουσιών.

Εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Αγγελή και Γιώργος Φάβας υπογράμμισαν ότι στόχος της συνεργασίας των φορέων είναι η πρόληψη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσα από το σχολείο και την οικογένεια. 

Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Οξυγόνο, Γιώργος Παπαμακάριος, μίλησε για το έργο του, καθώς αποτελεί τον πρώτο οργανισμό για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στη χώρα. Φέτος το μήνυμα, όπως σημείωσε, είναι το «Πάμε Μαζί», ενώ κάλεσε την ελληνική κοινωνία να σταθεί δίπλα στα άτομα που αντιμετωπίζουν φαινόμενα εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και στις οικογένειές τους.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αξίζει να αναφερθεί ότι το αποτέλεσμα σε μια περίοδο ρευστότητας είναι η αύξηση των ευάλωτων ατόμων, τα οποία επιλέγουν να διαχειριστούν δύσκολες για αυτούς καταστάσεις μέσω των εξαρτησιογόνων ουσιών».

Όπως εξήγησε, η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών παρουσιάζει μια ραγδαία αλλαγή στη στάση της χρήσης των ναρκωτικών, με ένα αυξητικό πρόσημο του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι: η εμφάνιση νέων συνθετικών ψυχοδραστικών ουσιών, η ανερχόμενη απειλή από την αύξηση της παραγωγής και χρήσης κοκαΐνης, καθώς και η μη ιατρική χρήση της κάνναβης, η οποία οδηγεί σε αυξημένα ποσοστά κατανάλωσης. Περαιτέρω, στην Ελλάδα, η περίοδος της πανδημίας περιλαμβάνεται στους λόγους που επιδείνωσαν τις εξαρτήσεις, όπως είναι ο τζόγος και το αλκοόλ. Η αλλαγή στο προφίλ των χρηστών ναρκωτικών, με την αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και κάνναβης, και η αύξηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας, παρουσιάζουν ένα προφίλ κοινωνικά και ψυχικά επιβαρυμένων ατόμων.

Φέτος το ΚΕΘΕΑ υποστήριξε πάνω από 6.000 άτομα μέσω των δράσεών του σε όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, ενώ υποστήριξε πάνω από 4.000 γονείς και συγγενείς εξαρτημένων ατόμων.

Πελοπόννησος

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαμακαρίου, το ΚΕΘΕΑ-ΚΥΤΤΑΡΟ, έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα, υλοποιεί δράσεις μέσω των μονάδων του και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Ναύπλιο, Πύργος), με υπηρεσίες ενημέρωσης, κινητοποίησης, αξιολόγησης, παραπομπής και θεραπείας σε εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

Σε τοπικό επίπεδο, η θεραπευτική κοινότητα απευθύνεται σε άτομα που χρειάζονται εντατική θεραπεία, με έμφαση σε ανάγκες όπως η ψυχοκοινωνική απεξάρτηση, η φροντίδα της υγείας, η διευθέτηση των νομικών εκκρεμοτήτων και η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.

Η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο Οξυγόνο, Ευθυμία Μουρούφα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του στην Καλαμάτα, το οποίο λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα από το 2009, σχολίασε ενδεικτικά την αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, αμφεταμινούχων ναρκωτικών ή χασίς και συνθετικών κανναβιδοειδών από άτομα νεαρής ηλικίας, την αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ, ειδικά στην περιφέρεια, και την αύξηση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια στους νέους, σε βαθμό που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά πλέον.

«Το ΚΕΘΕΑ, στις 4 πόλεις που διαθέτει μονάδες, προσφέρει τη δυνατότητα στήριξης μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα θεραπευτικής παρακολούθησης εξωτερικού τύπου», παρατήρησε ακόμη.

Σύμφωνα με την ίδια, το κλινικό έργο των εν λόγω μονάδων αφορά σε συναντήσεις ωφελουμένων σύμφωνα με τον ατομικό θεραπευτικό τους σχεδιασμό, ομάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ, ομάδες απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, ομάδες απεξάρτησης λειτουργικών χρηστών παράνομων ουσιών, ομάδες προετοιμασίας για επανένταξη στη θεραπευτική κοινότητα για εξαρτημένους που δεν μπορούν να βοηθηθούν από άλλα προγράμματα, ομάδες οικογένειας, συγγενών εξαρτημένων ατόμων, ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, δημιουργικά εργαστήρια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, δράσεις εθελοντισμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινωνία.

«Η εξάρτηση είναι ένα σύμπτωμα βαθύτερων προβλημάτων, γι’ αυτό το λόγο η θεραπεία είναι μια μακρά διαδικασία βαθιάς προσωπικής αλλαγής, μέσα από την οποία κάποιος πρέπει να αποκτήσει επίγνωση και να τροποποιήσει παλιά και δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψεων που τον οδήγησαν στην εξάρτηση», συμπέρανε κλείνοντας. 

Εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας, και εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας ως αντιπρόεδρος, ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αρώνης σημείωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και τα Σώματα Ασφαλείας της περιοχής, συνασπίζονται γύρω από την πρόληψη. «Ναι στη ζωή χωρίς εξαρτήσεις! Ναι στη σωστή διαχείριση και την καλλιέργεια ουσιαστικής ενσυναίσθησης στη νέα γενιά και τις επιλογές της! Ναι σε μία κοινωνία προόδου και αγάπης για τη ζωή!», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, παρουσιάζοντας το έργο του από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και το Μάιο του 2023, ενημέρωσε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, πραγματοποιήθηκαν 405 παρεμβάσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 5.489 γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με την κα Βλαχοπουλιώτη, υλοποιήθηκαν ακόμα 4 Βιωματικές Ομάδες Γονέων και 40 σεμινάρια, όπου συμμετείχαν συνολικά 858 γονείς, ενώ ανταποκρίθηκε σε 134 αιτήματα γονέων.

Επίσης, υλοποιήθηκαν 5 σεμινάρια σε 74 εκπαιδευτικούς, που μέσα από τις βιωματικές συναντήσεις έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τεχνικές που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τις εντάσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην ομάδα-τάξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το Νοέμβριο του 2022 το Κέντρο έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και μέχρι στιγμής έχουν απευθυνθεί σε αυτό 24 φοιτητές για παροχή συμβουλευτικής στήριξης.

Αυτή τη χρονιά δε, υπήρξε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, τη δομή ψυχικής υγείας «Θάλπος», το Δ.ΙΕΚ, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας, την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.

Τέλος, σημαντική είναι και η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο και τη θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ.

Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Δευτέρα 26 Ιουνίου: Καθαρισμός Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας (Filoxenia-Ι.Ν. Ανάστασης) από τα μέλη κοινωνικής επανένταξης και της θεραπευτικής κοινότητας.

Τετάρτη 28 Ιουνίου, 7.30 μ.μ.: Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα παρουσιαστεί η Θεατρική παράσταση «Η Μηλιά» από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδένδρι».

Σάββατο 1η Ιουλίου, 6.00 μ.μ.: Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Ι.Ν. Αναστάσεως στην παραλία Καλαμάτας θα υπάρχει περίπτερο του ΚΕΠΕΠΨΥ για διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Κυριακή 2 Ιουλίου, 7.30 μ.μ.: Στην προκυμαία Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Αγώνας Δρόμου κατά των Ναρκωτικών.