Στ. Αναστασόπουλος: Αναμένεται καλή ελαιοκομική περίοδος

Στ. Αναστασόπουλος:  Αναμένεται καλή ελαιοκομική περίοδος

Ικανοποιητική εκτιμήθηκε ότι είναι η πορεία καρπόδεσης των ελαιοδένδρων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και Θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος, με τους διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την τηλεδιάσκεψη αυτή, αλλά και στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Αναμένεται καλή ελαιοκομική περίοδος
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι ΔΑΟΚ της Περιφέρειας και ο γενικός διευθυντής κ. Μητρόπουλος, όπου συζητήθηκε η πορεία καρπόδεσης των ελαιοδένδρων στην περιοχή της Περιφέρειας και η οποία διαπιστώθηκε, σε γενικές γραμμές, ότι είναι ικανοποιητική.

Ορισμένες περιπτώσεις μειωμένης καρπόδεσης έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές που έχουν συχνές βροχοπτώσεις και αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Διαφαίνεται, όμως, όπως τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, ότι εξελίσσεται ομαλά και σε ικανοποιητικό βαθμό, αναμένεται δε να ακολουθήσει μια καλή ελαιοκομική περίοδος, με αυξημένες τιμές για τον ελαιοπαραγωγό. 

Δακοκτονία
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει 3ετής διαγωνισμός, στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες, άρα υπάρχουν ανάδοχοι και για την παγιδοθεσία και για τους δολωματικούς ψεκασμούς, ενώ εφαρμόζονται και ετήσιοι διαγωνισμοί. «Γενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όταν κριθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους, μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η ανάρτηση των παγίδων για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού», τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Έγινε αναφορά, επίσης, στις ανακοινώσεις των Διευθύνσεων ΔΑΟΚ, που οφείλουν οι ελαιοπαραγωγοί να παρακολουθούν, διότι δίδονται ανά περίπτωση συμβουλές και καλλιεργητικές τεχνικές για πιθανές ασθένειες, όπως ρυγχίτης, πυρηνοτρήτης κ.ά.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια διεκδίκησε και πέτυχε την επιπλέον χρηματοδότηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, με ποσό 1,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διατεθεί για προμήθεια κατάλληλων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

«Τα σκευάσματα αυτά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του δάκου, κατάλληλα και για βιολογικούς ελαιώνες και σε ποσότητα ικανή για δύο πλήρεις ψεκασμούς, ενώ χρησιμοποιούνται και σε άλλες Περιφέρειες, όπως στην Κρήτη. Για το σκοπό αυτό εξελίσσονται οι διαδικασίες προμήθειας των σκευασμάτων, κάτι που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν με τα φάρμακα που υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προερχόμενα από την κατανομή του υπουργείου», εξήγησε.

Άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται η παρακολούθηση των δολωματικών ψεκασμών, με εφαρμογή νέων τεχνολογιών GPS, ροόμετρων κ.λπ., μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 197.500 ευρώ με ΦΠΑ, με τετραετή διάρκεια και κόστος για το πρώτο έτος 118.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας. Στόχος των παραπάνω αποτελεί η βέλτιστη παρακολούθηση της δακοκτονίας, που σε συνδυασμό με τα νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα θα βελτιώσει τη δακοπροστασία σε ποσοστό 30-40%.