Στο μισό μειώθηκε η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής φυτών και βοτάνων από τον Ταΰγετο

Στο μισό μειώθηκε η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής φυτών και βοτάνων από τον Ταΰγετο

Εκδόθηκε η σχετική απόφαση απαγορεύσεων από το Δασαρχείο Καλαμάτας

Εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας για τη φετινή περίοδο η απόφαση που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συλλογή βοτάνων που ανήκουν πλέον σε προστατευόμενα είδη στον Ταΰγετο, είτε μεμονωμένα είτε για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, υπάρχει ανάγκη ελέγχου της συλλογής των ειδών αυτοφυούς χλωρίδας της περιοχής λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις με σκοπό την εμπορία τους, αλλά και την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών. Γνώμονας είναι η προστασία τους από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους ή μείωσης του πληθυσμού τους, ή/και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου, η εξασφάλιση της αναπαραγωγής των ειδών και της αειφορίας των καρπώσεων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Περιορισμοί

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του δασάρχη, για το 2023 αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών των αυτοφυών φυτών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι και άλλα, κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις όλης της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε, απαγορευομένης της χρήσης για εμπορικούς σκοπούς.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι δύο κιλά για τη ρίγανη και ένα κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη, ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.

Λιγότερες ποσότητες

Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 10 κιλών (άλλες χρονιές επιτρεπόταν 20 κιλά)  ρίγανης και έως και 7 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.

Η άδεια εκδίδεται έπειτα από αίτηση του επαγγελματία στο Δασαρχείο και συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά και καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Στην άδεια που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες καθορίζονται ακριβώς τα είδη, η περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος, καθώς και η ποσότητα, σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή, τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής συνολικά.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν έως τέλος Ιουνίου.

Προτεραιότητα θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.

Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:
– Τσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek]

-Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).

– Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).
Επίσης, απαγορεύεται η συλλογή από περιοχές που τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας (περιοχές Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής, εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες και μέχρι της εκπλήρωσης του σκοπού αυτού κ.ά.).

Της Βίκυς Βετουλάκη