Εντοπισμός μεταναστών ανοιχτά της Πύλου: Πρωτοφανής η κινητοποίηση -Έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας οι μετανάστες

Εντοπισμός μεταναστών ανοιχτά της Πύλου: Πρωτοφανής η κινητοποίηση -Έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας οι μετανάστες

Συνέχεια της ενημέρωσης για το ναυάγιο εδώ

11:55: Η πλειοψηφία των μεταναστών που αποβιβάζονται αυτή την ώρα στο λιμάνι είναι άνδρες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Η μεταφορά των πρώτων μεταναστών από όσους κρίθηκε απαραίτητο να μεταβούν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, έχει ξεκινήσει.


11:40: Εδώ μερικά λεπτά έχουν φτάσει στο λιμάνι της πόλης οι μετανάστες που περισυλλέχθηκαν από γιοτ στα ανοιχτά της Πύλου. Στις αποθήκες του λιμανιού, αυτή την ώρα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δεκάδες ασθενοφόρα για πιθανή μεταφορά μεταναστών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Περαιτέρω, οι μετανάστες πρόκειται να παραμείνουν στις αποθήκες του λιμανιού μέχρις ότου αποφασιστεί η τύχη τους.


10:37: Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, τέσσερα άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.

Οι έρευνες συνεχίζονται.


10:00: Σε εξέλιξη βρίσκεται -πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καλαμάτας- κινητοποίηση στο λιμάνι της πόλης για τη διάσωση των μεταναστών ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι διασωθέντες είναι 104 άτομα εκ των οποίων 4 έχουν διακομιστεί με super puma στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ακόμα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς.


8:55: Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.


8:20: Οι αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους 70 περίπου μετανάστες που εντοπίστηκαν 47 ΝΔ ναυτικά μίλια ανοικτά της Πύλου (διεθνή ύδατα)  τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στο σημείο που βυθίστηκε το αλιευτικό που επέβαιναν επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος καθώς και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.


6:17 Από τα ξημερώματα έχει στηθεί επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος και ζήτησε βοήθεια 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Ακόμα παραμένει άγνωστο ο αριθμός των επιβαινόντων και το που θα μεταφερθούν.

Αργότερα περισσότερη ενημέρωση.