Ξεκινά αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη η εμβληματική έκθεση ζωγραφικής του Φράνκο Μούρερ

Ξεκινά αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη η εμβληματική έκθεση ζωγραφικής του Φράνκο Μούρερ

Αύριο Σάββατο, στις 7.00 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Φράνκο Μούρερ, η οποία αποτελείται από 12 μεγάλα έργα, διαστάσεων 2Χ3 μέτρων, που έχουν τοποθετηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσηνίας.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό που συνδυάζεται η τέχνη με τον πολιτισμό, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Ιταλού ζωγράφου. Επίσης σημαντική χαρακτήρισε την εξωστρέφεια, κάτι που ο Δήμος προσδοκά.

Μιλώντας η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης Λίνα Καμαρινοπούλου για την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Οι αρχαίες πέτρες» (Ιστία), εξήγησε ότι χρησιμοποιείται η λέξη «ιστία», αφού όλα τα έργα είναι ζωγραφισμένα σε καραβόπανα τεραστίων διαστάσεων, κάτι που την κάνουν πρωτοποριακή σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή έμπνευσης του κ. Μούρερ, όπως είπε, ήταν ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος, με τα έργα να εκτίθενται εκεί που ο καλλιτέχνης τα εμπνεύστηκε, ενώ κλείνοντας κάλεσε το κοινό να την επισκεφθεί.

Από την πλευρά της, η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Νότια Πελοπόννησο, Μαργαρίτα Μποβιτσέλι, μίλησε για τη συνεργασία της Ιταλικής Πρεσβείας με τον καλλιτέχνη. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά, με την ίδια να αισθάνεται ότι με την εν λόγω έκθεση πραγματοποιείται ένα όνειρό της.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν περάσει από την Αρχαία Μεσσήνη στα 35 χρόνια που αυτός είναι εκεί. Η έκθεση, σχολίασε, έχει στηθεί σε έναν αρχαίο δρόμο απέναντι από το Ασκληπιείο, με τα έργα να ταιριάζουν απόλυτα στο αρχαιολογικό περιβάλλον.

Μιλώντας για το πανιά που είναι ζωγραφισμένα τα έργα, κατά τον κ. Θέμελη λειτουργούν ως ιστία πλοίου, ως πανιά ενός ιστιοφόρου, που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κλειστό χώρο.

Τέλος, μιλώντας για τον Μούρερ, τον χαρακτήρισε ως μεγάλο καλλιτέχνη, εντάσσοντάς τον στην παράδοση της Αναγέννησης με μεγαλειώδη και μνημειώδη έργα.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Φράνκο Μούρερ ανέφερε πως επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αρχαία Μεσσήνη το 2016 και εντυπωσιάστηκε από το χώρο. Πλέον είναι ευτυχισμένος που τα έργα του θα εκτεθούν εκεί.

Όσο για το πανί και τις φθορές λόγω των καιρικών συνθηκών, είπε ότι είναι κάτι που του αρέσει, αφού δείχνει πώς επηρεάζει ο χρόνος τα πάντα.
Π.Μπ.