10 + 1 λόγοι για να επισκεφτείς την Καλαμάτα το καλοκαίρι του 2023

10 + 1 λόγοι για να επισκεφτείς  την Καλαμάτα το καλοκαίρι του 2023

Χτυπούν τηλέφωνα… απανωτά μηνύματα από Αθηναίους φίλους και συγγενείς να τους βρω πού θα μείνουν για να έρθουν διακοπές στην Καλαμάτα τον Αύγουστο, καθώς η Αθήνα είναι παραπάνω από μπουκωμένη, με κίνηση, με πανικό, με ζέστη! Μου ζητούν να προτείνω και να δώσω πληροφορίες για τα πάντα, πού να μείνουν οικονομικά, πού να φάνε, τι δρώμενα έχει κ.λπ.

Κι ας λένε εδώ οι δικοί μας ότι ο τουρισμός είναι πεσμένος φέτος και δε βλέπουν την προσδοκώμενη κίνηση. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ανέβασαν αναπόφευκτα τις τιμές στα ύψη και τώρα τι; Παραπονιόμαστε γιατί δεν έχουμε 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία; Αυτό είναι ένα ζήτημα… που σηκώνει μιαν άλλη συζήτηση!

Στο θέμα μας, ιδού 10+1 λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Καλαμάτα το καλοκαίρι!

1. Ενας καφές δρόμος! Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα! Ναι, ξέρω… θα μου πείτε, ξεπερνά τα 120 ευρώ… πολλά τα έξοδα στα διόδια κ.λπ. Νέος αυτοκινητόδρομος είναι αυτός! Έχετε δει, όμως, πού έχουν φτάσει οι τιμές στα πλοία ή στα αεροπλάνα;

2. Πόλη και παραλία, ένα και το αυτό! Και με 4 Γαλάζιες Σημαίες, παρακαλώ, που κοσμούν και φέτος (2023) τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας, πιστοποιώντας ταυτόχρονα ότι πληρούν αυστηρά πρότυπα: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Παραλίες με seatrac αξίζει να σημειώσουμε, που επιτρέπουν σε συνανθρώπους μας με προβλήματα κινητικότητας να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα.

3. Δεν πληρώνεις ξαπλώστρες! Δωρεάν οι παραλίες της χρόνια τώρα! Και ευλόγως το διατήρησαν οι επιχειρηματίες της πόλης! Ε… κάντε κι εσείς κάποια καλή κατανάλωση, ως ανταπόδοση, αφού σας δίνουν τέτοιο πλεονέκτημα! Να γιατί στην Καλαμάτα βλέπεις τις παραλίες να είναι γεμάτες και πρωί και μεσημέρι και βράδυ! Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν το βραδινό μπάνιο ως έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης σε αυτή την πόλη!

4. Μίνι αποδράσεις στις γύρω περιοχές! Αρχικά μην παραλείψεις να επισκεφτείς τις κοινότητες και τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας! Θα εκπλαγείς με την ομορφιά και τη γραφικότητά τους! Έχουν, δε, τόσα πολλά να σου πουν οι παππούδες στα καφενεία! Κράτα τη βάση σου στην Καλαμάτα και κάνε εξορμήσεις καθημερινά σε Μάνη, Μεθώνη & Κορώνη, Πύλο (με νέο trend το Costa Navarino Agora)! Θες βουνό γιατί βαρέθηκες τη θάλασσα; Ένα μπραφ και έφτασες στον επιβλητικό Ταΰγετο, να πάρεις δροσιά και καθαρό αέρα και, γιατί όχι, να τον εξερευνήσεις! Είναι must για να αντιμετωπίσεις τις μέρες του καύσωνα!

5. Ένα ποικίλο πολιτιστικό καλοκαίρι, γεμάτο καθημερινές δράσεις, από Δήμο και ιδιώτες! Φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικά, μουσικοχορευτικά, κινηματογραφικά, παιδικά, εικαστικά, αθλητικά… απ’ όλα έχει αυτή η πόλη του Ήλιου και του Πολιτισμού! Μην παραλείψεις τα πανηγύρια και τις τοπικές γιορτές! Είναι σίγουρο πως άλλη πόλη δε θα βρεις με τόσα πολλά καθημερινά καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους! Κι αν επιθυμείς να επισκεφτείς αρχαιολογικούς χώρους, έχεις μια τεράστια επίσης επιλογή από την Αρχαία Μεσσήνη, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, το παλάτι του Νέστορα, ακόμη και τις Μυκήνες και τον Μυστρά. Η πολιτιστική ατζέντα της πόλης ανανεώνεται συνεχώς και δε σου επιτρέπει να βαρεθείς.

6. Ζήσε τη μαγεία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης με τα γραφικά σοκάκια! Το Ιστορικό Κέντρο σε ταξιδεύει… ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Τα γραφικά σοκάκια, η εκκλησία της Παναγίας της Υπαπαντής, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, η παλιά πόλη, τα μουσεία σε μεταφέρουν σε μιαν άλλη εποχή, η οποία συνυπάρχει αρμονικά με το παρόν και τα παραδοσιακά παντοπωλεία, τα μαγαζιά, τα μπαράκια, τα μεζεδοπωλεία… Προχωράει μάλιστα και το έργο αναβάθμισης από τη Δημοτική Αρχή, η ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου της πόλης σε ενιαίο χώρο αναψυχής, ένα έργο που μεγαλώνει την πλατεία 23ης Μαρτίου κατά 1 στρέμμα, με επιπλέον διαβάσεις πεζών, με επιπλέον καθιστικά γύρω, με δέντρα, θάμνους, παρτέρια και σκίαση, φωτιστικά κ.ά. Ο απόλυτος χώρος διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

7. Η «μαγική» θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο! Μπορείς να απολαύσεις το παγωτό σου, ή το ποτό σου, θαυμάζοντας παράλληλα τη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο, από τη Βέργα, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ένα σύμπλεγμα βουνού και θάλασσας και εσύ να ρεμβάζεις ατελείωτα… ξεχνώντας ό,τι σε απασχολεί!

8. Ουκ ολίγες οι επιλογές στο χώρο της διασκέδασης! Η Καλαμάτα είναι μια πόλη για όλους τους τύπους ανθρώπων, για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες! Μπαράκια, καφετέριες, κρεπερί, κλαμπ, βραδινά κέντρα διασκέδασης βρίσκονται σε όλα τα σημεία της πόλης, ικανοποιώντας ακόμη και τα πιο απαιτητικά γούστα.

9. Ποικιλία δράσεων για παιδιά! Υπάρχουν πολλές επιλογές για τα παιδιά, αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές οικογένειες με παιδιά προτιμούν την Καλαμάτα για τις διακοπές τους. Ένα πλούσιο παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ του Δήμου με διάφορες δράσεις, πράσινοι χώροι, πάρκα τσέπης, λούνα παρκ, θαλάσσιες δραστηριότητες και φυσικά το απόλυτο και μοναδικό Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, σαν μουσείο, με αρκετό πράσινο, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυκτήριο.

10. Γαστρονομικός κορεσμός! Ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια… πολλές οι επιλογές σου και ευτυχώς έχουν κρατηθεί σε φυσιολογικές τιμές! Με τόσα γευστικά προϊόντα που παράγει η Μεσσηνία πώς να μην είναι νόστιμα τα φαγητά της; Μόνο το pop kalamata λάδι της κάνει από μόνο του τη διαφορά στη νοστιμιά!

11. Αυτοκίνητο, ποδήλατο ή πατίνι! Με 500+ πλέον θέσεις παρκινγκ στην παραλία, δε θα δυσκολευτείς αν πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητο για τη βόλτα σου! Και γιατί όχι, να μη διασχίζεις την πόλη με ποδήλατο ή πατίνι; Στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας υπάρχει ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων-πεζόδρομων πολλών χιλιομέτρων στον αστικό και περιαστικό ιστό.

Χαρά μου να ζω και να μεγαλώνω το παιδί μου σε έναν τόπο ευλογημένο, εύφορο, όμορφο με φιλόξενους ανθρώπους. Έναν τόπο που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό, τον Πολιτισμό και την Ιστορία με το σύγχρονο.

Γράφει η Νίνα Δράκου, πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού & δημιουργικότητας Καλαμάτας “PolisArt Events” και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας Dance Challenge

Φωτογραφίες: Νίκος Τσιακαλάκης