Ακίνητα στη Μεσσηνία: Απλησίαστα τα ενοίκια, ράλι ανόδου και στις πωλήσεις

Ακίνητα στη Μεσσηνία: Απλησίαστα τα ενοίκια, ράλι ανόδου και στις πωλήσεις

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια των σπιτιών σε όλη την Ελλάδα, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos, για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023 οι μέσες τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί έως και 21,4%, ενώ η άνοδος στα μισθώματα αγγίζει έως και το +40,2% σε ετήσια βάση.

Έτσι, σε οριακά επίπεδα έχει φτάσει η κατάσταση σχετικά με τις ενοικιάσεις, αλλά και αγορές ακινήτων στην Καλαμάτα, όπως και σε άλλες αστικές περιοχές του νομού.

Ειδικότερα, οι ενοικιαστές καταγγέλλουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των μισθωμάτων και παράλληλα διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που παραδίδονται αρκετές φορές τα σπίτια από τους ιδιοκτήτες προς ενοικίαση.

Ακόμα και σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τα ενοίκια μοιάζουν απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό, ενώ το πρόβλημα αναμένεται οσονούπω να απασχολήσει εκ νέου και τους φοιτητές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Το αποτέλεσμα είναι μία όλο και αυξανόμενη φυλή Μεσσηνίων που απεγνωσμένα ζητά κατοικία, αλλά αδυνατεί να βρει, όσο σκληρή έρευνα κι αν κάνει μέσω των ιστοσελίδων αγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο β’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα έφτασαν στα 1.512 ευρώ έναντι 1.346 την αντίστοιχη περίοδο του 2022, διαφορά που μεταφράζεται σε αύξηση 12.30%.

Χειρότερη είναι η εικόνα με τις ενοικιάσεις ακινήτων. Στις ίδιες χρονικές περιόδους έχουμε 7,14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έναντι 5,83 πέρυσι, ήτοι μέση αύξηση της τάξης του 22.50%

Σημειώνεται ότι από τις 62 περιοχές που περιλαμβάνει η λίστα του Spitogatos μόλις σε 9 καταγράφηκε μείωση τιμών σε σύγκριση με ένα έτος πριν όσον αφορά στην πώληση σπιτιών, ενώ στην ενοικίαση από τις 55 περιοχές που αναφέρονται, χαμηλότερα μισθώματα εμφανίζουν 8 περιοχές.

Το ασταμάτητο ράλι των τιμών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής διατήρησε τα νότια προάστια στην κορυφή ένα ακόμη τρίμηνο και, μάλιστα, ο ρυθμός ανόδου ήταν υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2023 η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση στα νότια προάστια της Αθήνας ανήλθε σε 3.511 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή πανελλαδικά.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη αύξηση στο 2ο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καταγράφηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με +21,40%, ενώ και περιφερειακά, η άνοδος είναι στο +17%. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης η μέση τιμή αγγίζει πλέον τα 2.120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στους περιφερειακούς Δήμους τα 1.500 ευρώ ανά τ.μ. Μονοψήφιες ήταν οι αυξήσεις στο υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις φθηνότερες περιοχές στην Ελλάδα

Κατά το 2ο τρίμηνο του 2023, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Καστοριά με -20% σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια περιοχή παρουσιάζει και τη χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά όσον αφορά στις μέσες τιμές πώλησης σπιτιών (585 ευρώ ανά τ.μ.).

Το bottom 3 συμπληρώνουν η Φλώρινα με 624 ευρώ ανά τ.μ., παρότι οι μέσες τιμές πώλησης ανέβηκαν κατά 15,1% έναντι του 2ου τριμήνου του 2022, και το Κιλκίς (625 ευρώ ανά τ.μ.).

Απλησίαστα τα ενοίκια

Εντυπωσιακοί είναι οι ρυθμοί ανόδου και των τιμών ενοικίων, που πλέον έχουν γίνει απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό.

Ποσοστιαία η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το 2ο τρίμηνο του 2023 στην Κέρκυρα (+40,2%), όπου το μέσο ενοίκιο άγγιξε τα 10,91 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως.

Α.Π.