Απασφάλισε ο επιλήσμων νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Απασφάλισε ο επιλήσμων  νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Η συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα χθες στην Τρίπολη, για τις πολιτικές εξελίξεις που υπήρξαν μετά την απόφαση της Ν.Δ. να στηρίξει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Πελοπόννησο τον Δημήτρη Πτωχό, δεν έκρυβε εκπλήξεις. Το σενάριο ήταν γνωστό. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό ήταν οι λεπτομέρειες. Εξάλλου, ένα πρελούδιο είχαμε την περασμένη Παρασκευή από την Καλαμάτα.

Το θέμα της χθεσινής συνέντευξης του κ. Νίκα ήταν ένα κατηγορώ εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το οποίο ξεκίνησε από την “αποστασία” του 1993 και τη δημιουργία της “Πολιτικής Άνοιξης, πράξη που στέρησε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα… λαμπρό μέλλον για την Ελλάδα, και έφθασε μέχρι το 2023.

Πάντως, αν υποθέσουμε ότι ο κ. Νίκας χθες μιλούσε με τη γλώσσα της αλήθειας, έκανε ένα λάθος. Φάνηκε επιλήσμων. Θεωρούμε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της λέξης. Γιατί ξέχασε ό,τι έπρεπε να θυμάται (συνήθως την ευεργεσία).

Δηλώσεις Νίκα

Ο κ. Νίκας ξεκίνησε με ένα ιστορικό της πορείας του στην αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα πετυχημένη. Από την εποχή του νομάρχη Δράκου, στη συνέχεια στο Δήμο Καλαμάτας και, τέλος, στην Περιφέρεια.

Μετά υπενθύμισε ότι στις εκλογές του 2019, στο δεύτερο γύρο, έλαβε την έγκριση του 55% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι το υπόλοιπο 45% πήγε (εννοώντας υπό τις οδηγίες κάποιων… συμφερόντων) στον Π. Τατούλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ήταν προϊόν της εμπιστοσύνης που του έδειξαν ψηφοφόροι από άλλα κόμματα.

Παρά την επιτυχία του δέχτηκε, όπως τόνισε, πόλεμο από το… σύστημα Σαμαρά. Σε σημείο, δε, που του ζητούσαν να τοποθετήσει αντιπεριφερειάρχες της αρεσκείας του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος προσπάθησε να κηρύξει ανακωχή με μια επίσκεψη στην Κηφισιά, αλλά το… σύστημα ήθελε τον πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα πάντα με το χθεσινό αφήγημα Νίκα, ο ίδιος δεν μπορούσε να τα δεχτεί όλα αυτά και πριν από ένα χρόνο περίπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο έθεσε δύο ζητήματα. Το πρώτο ήταν ότι είχε αποφασίσει να παραδώσει τα ηνία στους νεότερους και το δεύτερο ότι ήθελε ο… εκλεκτός να προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας.

“Για όλους και για όλα υπάρχει ένα τέλος εποχής. Ήταν μια απόφαση καθαρά προσωπική. Δε με έδιωξε κανείς από την Περιφέρεια. Αλλά, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει η ίντριγκα και η υπονόμευση εκ των έσω, για να πάμε μπροστά”, τόνισε.

Ταυτόχρονα, με την πράξη αυτή πίστευε ότι θα ηρεμούσε η κατάσταση και το… σύστημα θα τον άφηνε να υλοποιήσει το έργο του. Αλλά ούτε κι αυτή η κίνηση τη διόρθωσε. Συνέχεια αντιμετώπιζε και νέα… εξώδικα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. “Διάβαζα διάφορα και έβλεπα μια προσπάθεια διάλυσης της παράταξης. Βέβαια, παραξενευόμουν που το… σύστημα προέκρινε έναν πετυχημένο βουλευτή. Στο τέλος αποδείχτηκε, βέβαια, λαγός, γιατί ξαφνικά κάποιος του τράβηξε την… πρίζα.

Το μεσημέρι των πρώτων εκλογών στις 21 Μαΐου δήλωσα ότι θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Τινάχτηκε το σύμπαν στον αέρα. Βέβαια, ήξερα το αποτέλεσμα, αλλά έπρεπε με κάποιον τρόπο να με αφήσουν ήσυχο, γιατί έπρεπε να παραχθεί έργο» σχολίασε.

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης πρόσθεσε: “Το χρίσμα, τελικά, δόθηκε σε νέο υποψήφιο. Εγώ κακά λόγια δεν έχω να πω για κανέναν, αλλά το ότι ο συγκεκριμένος εκλεκτός δεν έχει καμία αυτοδιοικητική εμπειρία, ούτε ίδρωσε τη φανέλα για τη Νέα Δημοκρατία, είναι ξεκάθαρο. Μόνο για το ρόλο στο Μαξίμου και το ότι είναι δίπλα (σ.σ. παρακοιμώμενος, είπε χαρακτηριστικά) στο Σαμαρά, γνωρίζω».

Μετά πέρασε στο… παρασύνθημα: “Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης εδώ”…

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Παναγιώτης Νίκας κατήγγειλε ότι ακόμη και διοικητές νοσοκομείων ή δήμαρχοι χρειάζονται τη στήριξη από το “σύστημα Σαμαρά”. “Είχα εχθρική στάση και «βασανισμό» από το σύστημα αυτό και από τα Μέσα Ενημέρωσης που το υπηρετούν”, συμπλήρωσε. Και συνέχισε: “Είπα «φεύγω, ησυχάστε», αλλά ούτε και τότε έγινε κάτι, αφού δε λειτούργησα ποτέ κατόπιν υποδείξεων. Δεν μπορούσα να είμαι θετικός σε έργα, όπως το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, που πρόκειται για μια απευθείας ανάθεση 80 εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο χαρακτηρίζει την παρέμβαση άχρηστη”.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Νίκας δήλωσε ότι οι σύμβουλοί του είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν για το πολιτικό τους μέλλον και να διαλέξουν όποιον υποψήφιο θέλουν. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η Περιφέρεια δε θα γίνει “κέντρο” κανενός υποψήφιου περιφερειάρχη.

Για, δε, το γεγονός ότι δεν κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είναι γιατί δε θέλει να προκαλέσει διάσπαση στην παράταξη ή στο κόμμα που υποστηρίζει. “Αυτά που έκαναν άλλοι, εγώ δε θα τα κάνω” σχολίασε.

Και κάπου εδώ έκλεισε τις χθεσινές του δηλώσεις…
Α.Π.