Γιώργος Σαρελάκος στο «Θ»: «Οι ντόπιοι να δουν το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συμβάλουν στην επίλυσή του»

Γιώργος Σαρελάκος στο «Θ»: «Οι ντόπιοι να δουν το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συμβάλουν στην επίλυσή του»

Εθελοντικός καθαρισμός στο λιμάνι της Καλαμάτας σήμερα και αύριο.

Προ των πυλών βρίσκεται η διήμερη δράση που πρόκειται να εκτυλιχθεί στην Καλαμάτα, σήμερα Σάββατο 8 και αύριο Κυριακή 9 Ιουλίου, από τον περιβαλλοντικό οργανισμό “Aegean Rebreath” και 30 εθελοντές, με στόχο την απορρύπανση της παραλιακής ζώνης.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία ανάληψης περιβαλλοντικής δράσης στην περιοχή της Καλαμάτας, ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, αναφέρει ότι οι εθελοντές δραστηριοποιούνται μέσω του οργανισμού γύρω στα επτά χρόνια, ενώ συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσσηνίας έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη δράση άλλες τέσσερις φορές. «Η Aegean Rebreath είναι μια ομάδα που βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, και πάνω σε αυτή τη λογική έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις και νομούς της Ελλάδας», εξηγεί.

Δίκτυο «Μπλε Δήμων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω δίκτυο αποτελείται από 15 μέλη-Δήμους πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα, με σκοπό την ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως αναφέρει, έχει υλοποιηθεί μια συνολική δέσμη δράσεων με πιλοτικά προγράμματα, παρεμβάσεις σε παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ διατηρείται κι ένας σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, οι ενημερωτικές πινακίδες για τα πλαστικά μιας χρήσης, οι καμπάνιες σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα και οι διευρυμένες δράσεις στην περιοχή έχοντας κιόλας απτά αποτελέσματα, ενισχύουν το όραμα της Aegean Rebreath.

Η εικόνα της παράκτιας Καλαμάτας

Όσον αφορά στην εικόνα που έχει παρουσιάσει η Καλαμάτα μέσα από τις δράσεις καθαρισμού του βυθού που έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν, αυτή παραπέμπει σε ένα «επιβαρυμένο περιβάλλον». «Σίγουρα, η Καλαμάτα ως ένα τουριστικό μέρος είναι ένα αρκετά επιβαρυμένο περιβάλλον. Στο λιμάνι έχουμε επιχειρήσει άλλες τέσσερις φορές, όμως πέραν των επιχειρήσεων που κάνουμε για τις ρυμουλκήσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών, το λιμάνι δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επίδραση από τον ανθρώπινο παράγοντα. Όμως, με αυτή τη δράση του Σαββατοκύριακου ελπίζουμε ότι πιθανόν θα επιτύχουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποφόρτιση του λιμανιού, δεδομένων και των προηγούμενων τριών δράσεων σε αυτό», σημειώνει ο κ. Σαρελάκος.

Τι δείχνουν τα ευρήματα

Αναφερόμενος στο τι είδους ευρήματα έρχονται στην επιφάνεια έπειτα από τέτοιου είδους καθαρισμούς, ο ίδιος εξηγεί: «Κυρίως όσα εντοπίσαμε ήταν προϊόντα μιας χρήσης. Δηλαδή, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι μια επιβάρυνση που προέρχεται από την παράκτια ζώνη, τον τουρισμό και την τοπική κοινότητα φυσικά».

Η τοπική κοινωνία

Έχοντας στη βάση των δράσεών της η Aegean Rebreath τον ανθρώπινο παράγοντα και τον εθελοντισμό, ο επικεφαλής του οργανισμού σχολιάζει ακόμη: «Σε ένα βαθμό υπάρχει κόσμος ο οποίος δραστηριοποιείται, εδώ, με τον εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών, όμως θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό των κατοίκων».

Παράλληλες δράσεις

Πέραν της διήμερης δράσης που θα λάβει χώρα σήμερα και αύριο στο λιμάνι της Καλαμάτας, και ειδικότερα στο ύψος του Πανελληνίου, οι δράσεις του οργανισμού για χθες ξεπέρασαν τα όρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, φθάνοντας ως την Πύλο. «Στόχος μας ήταν η ανέλκυση εγκαταλελειμμένων βυθίσεων διχτυών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα και αύριο από την Καλαμάτα, παράλληλα με τους υποβρύχιους καθαρισμούς, θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές δραστηριότητες και συζήτηση με την τοπική κοινωνία.

Οι δε διήμερες δράσεις θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη της Apivita και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Δήμο Καλαμάτας.

Μήνυμα

«Καλό θα ήταν να έρθει ο κόσμος στο λιμάνι της Καλαμάτας μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να δουν το πρόβλημα –είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο εμάς ως έναν περιβαλλοντικό οργανισμό. Αφορά στην τοπική κοινωνία πρωτίστως, αφού η θαλάσσια ρύπανση απειλεί κοινωνία και οικονομία παράλληλα» στέλνει το μήνυμα για σήμερα και αύριο ο κ. Σαρελάκος.

Και καταλήγει: «Οι ντόπιοι θα πρέπει να είναι εκεί να δουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να συμβάλουν δίνοντας το παράδειγμα και στους υπόλοιπους πολίτες για το ποια πρέπει να είναι η κατάσταση σε μια παράκτια πόλη όπως είναι η Καλαμάτα».

Της Χριστίνας Μανδρώνη