Γιόρτασαν στην Παναγία τη Βλαχέρνα

Γιόρτασαν στην Παναγία τη Βλαχέρνα

Με ευλάβεια και λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η εορτή «της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου» στην εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, στο Πάρκο της Βλαχέρνας, από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών!

Σχετικά ο Σύλλογος σημειώνει: «Με προετοιμασία πολλών ημερών ώστε όλα να λειτουργήσουν με επάρκεια και στην παραμικρή λεπτομέρεια στη μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη “της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου”, με ευλάβεια και σεβασμό ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών γιόρτασε και φέτος την εορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας.

Την παραμονή της εορτής, το Σάββατο 1 Ιουλίου, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, συνοδεία δώδεκα ιερέων. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Βλαχέρνας στα τετράγωνα γύρω από το Πάρκο με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων.

Την εικόνα σήκωσαν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ τη συνόδευαν γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές της Τριφυλίας. Μικρά κορίτσια ντυμένα στα λευκά κρατώντας πανέρια με πέταλα από τριαντάφυλλα έραιναν την εικόνα. Μικρά αγόρια ντυμένα παπαδάκια προπορεύονταν. Την πομπή ακολουθούσε πλήθους πιστών. Μετά τον Εσπερινό η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων έδωσε στο Πάρκο την καθιερωμένη της συναυλία και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ανήμερα της γιορτής, την Κυριακή 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σύλλογος Φιλοπροόδων φιλοξένησε τους πιστούς προσφέροντάς τους γλυκά και αναψυκτικά. Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Άννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, η γ. γραμματέας Μερόπη Μυλωνά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γιάννης Μερκούρης, Χαράλαμπος Καναλουπίτης, Γιάννης Αδρακτάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φιλιατρών Διονύσιος Καραβίτης, η τοπική σύμβουλος Γιώτα Ζερμπίνου, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων και υποψήφιος Δήμαρχος Άκης Κατρίτσης, ο πρώην δήμαρχος Αυλώνας Γιάννης Φιλντίσης, οι πρόεδροι του «Πυρσού» Μαίρη Γκότση και του Εμπορικού Συλλόγου Λεωνίδας Ράλλης, η πρόεδρος των Μεσσηνίων Αμερικής & Καναδά Καίτη Σάμπαλη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος, ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θανάσης Ζέρβας και πλήθος φίλων και πιστών».