Η σιωπή δεν είναι ανεκτή: Απαιτούμε τις οφειλόμενες απαντήσεις

Η σιωπή δεν είναι ανεκτή:  Απαιτούμε τις οφειλόμενες απαντήσεις

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τέως δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τις περιφερειακές εκλογές, κατήγγειλε ότι η θητεία του στην Τρίπολη θυσιάστηκε στο βωμό α) των μεγάλων συμφερόντων του φυσικού αερίου και του αντιπλημμυρικού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, και β) των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων για τα νοσοκομεία αναφοράς την περίοδο της Covid-19. Και οι τρεις αυτές καταγγελίες αφορούν άμεσα στο Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Φυσικά, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος και η Δημοτική Αρχή προσπαθούν προς το παρόν να βρουν καταφύγιο στη σιωπή, αντί να απαντήσουν, όπως έχουν υποχρέωση, σε όσα κατήγγειλε δημοσίως ο Π. Νίκας για τους δημάρχους, οι οποίοι κάνουν καριέρα ευχαριστώντας το «υβριδικό σύστημα» που νέμεται την Πελοπόννησο.

Και οι νεότερες εξελίξεις, όμως, με την απονομή κομματικής χάριτος σε δημάρχους της Πελοποννήσου που είχαν διαγραφεί από το κόμμα τους για ρατσιστικά σχόλια (ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, για ρατσιστικά σχόλια κατά των Εβραίων και του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη) και προσβολή των νεκρών στις πυρκαγιές του 2007 (ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, για τα χρήματα που διανεμήθηκαν στους πυρόπληκτους), αφενός, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του κ. Νίκα για το εν λόγω «σύστημα» και, αφετέρου, μας θέτουν όλους ανεξαιρέτως μπροστά στην ευθύνη της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών, της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υγείας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ζητάμε ευθέως, αλλά και ανυποχώρητα, από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να απαντήσει στις καταγγελίες του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, για τα μεγάλα συμφέροντα που εμπλέκονται με το φυσικό αέριο και το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας – όπως και για τους διορισμούς διοικητριών στα Νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Σπάρτης, που σχετίζονται άμεσα με τη Δημοτική Αρχή και με τον δήμαρχο προσωπικά.

Για τις τρεις υποθέσεις υπενθυμίζουμε:

1) Φυσικό αέριο: Στις 24 Ιουνίου 2022, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Hengas ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει κατασκευάσει στην Καλαμάτα δίκτυα φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η εξαγγελία διαψεύστηκε από τα γεγονότα. Πλην όμως, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας σιωπά βολικά για αυτές τις λανθασμένες επιλογές που επιβαρύνουν με πρόσθετο ενεργειακό κόστος τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά! Η Δημοτική Αρχή σιωπά, επίσης, απέναντι στην καταγγελία του Π. Νίκα που συνδέει την πολιτική του «θυσία» με αυτά τα συμφέροντα του φυσικού αερίου.

2) Αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Καλαματιανοί θυμούνται ότι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου γνωμοδότησαν αρνητικά για την ΜΠΕ του έργου ξεσκεπάσματος του Νέδοντα, που θα διαταράξει την ομαλή λειτουργία της πόλης. Από τον Οκτώβριο του 2022 όμως, που γνωμοδότησε αρνητικά το Περιφερειακό Συμβούλιο, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενισχύοντας τις υποψίες πως θα ξεσκεπάσει το Νέδοντα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Π. Νίκας κατήγγειλε ότι τον θυσίασαν για να μην εμποδίσει το σχέδιο ξεσκεπάσματος του Νέδοντα. Αλλά η Δημοτική Αρχή τηρεί μια απαράδεκτη σιωπή για τα σοβαρά αυτά ζητήματα που αφορούν στη ζωή της πόλης και των δημοτών. Προσπαθεί να κρύψει το κεφάλι της στην άμμο ελπίζοντας ότι… δε φαίνεται ούτε η ευθύνη της, ούτε η σχέση της με τους καταγγελλόμενους, ούτε η αυτονόητη υποχρέωσή της να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του ιδρυτή της δημοτικής παράταξης από την οποία προέρχεται τόσο ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος όσο και πολλά στελέχη της.

3) Διορισμοί στα νοσοκομεία και υγειονομική κρίση. Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας κατήγγειλε ότι βάλλεται από τα συμφέροντα ενός «συστήματος» που δεν ήθελε να μετατραπεί το Παναρκαδικό Νοσοκομείο σε νοσηλευτικό κέντρο αναφοράς για την Covid-19. Κατήγγειλε επίσης ότι το ίδιο «σύστημα» διορίζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων στην Πελοπόννησο. Υπενθυμίζουμε ότι διοικήτρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας διορίστηκε η Ελένη Αλειφέρη, η δημοτική παράταξη της οποίας τροφοδοτεί με στελέχη τη Δημοτική Αρχή και με υποψηφίους το νέο συνδυασμό του Θ. Βασιλόπουλου. Υπενθυμίζουμε, επίσης ότι διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης διορίστηκε η σύζυγος του δημάρχου Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλου, Εύη Παπαγεωργίου. Επομένως, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί, δεν έχει κανένα δικαίωμα, να σιωπά για καταγγελίες που την αφορούν άμεσα και σχετίζονται με «συστήματα» που βάζουν το μικροπολιτικό τους συμφέρον πάνω από τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην επικρατήσει η «ομερτά» και να ανοίξει η συζήτηση για το φυσικό αέριο, το αντιπλημμυρικό, τη δημόσια υγεία.

Καλούμε όλους τους πολίτες, να σταθούν στο πλάι μας για να σπάσουμε το νόμο της σιωπής και της παραπληροφόρησης και για τις άλλες μεγάλες υποθέσεις του Δήμου Καλαμάτας, όπως για παράδειγμα τα Σχέδια Πόλης της Κηπούπολης, της Βέργας, της Μαντίνειας και του Ασπροχώματος.

Γιατί αξίζουμε περισσότερα – και θα τα διεκδικήσουμε.

Του Βασίλη Τζαμουράνη
Πολιτικού Μηχανικού, υποψήφιου δημάρχου με το συνδυασμό «ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ»