Κάστρο Καλαμάτας: Άμεσα εργασίες για την πυρασφάλεια ζήτησε η Μενδώνη

Κάστρο Καλαμάτας: Άμεσα εργασίες για την  πυρασφάλεια ζήτησε η Μενδώνη

Εντολή να περιοριστούν ή να σταματήσουν οι εκδηλώσεις μέχρι τότε

Το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν αναχωρήσει από την Καλαμάτα η υπουργός Πολιτισμού, συνοδευόμενη από το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, επισκέφθηκε το Κάστρο Καλαμάτας.

Οι δε παρατηρήσεις που κατέγραψε ήταν αρκετές, με σοβαρότερη εκείνη της πυροπροστασίας, αφού διαπίστωσε πολλά κενά, δίνοντας εντολή να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις.

Μετά την περιήγηση της υπουργού Πολιτισμού, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ακολούθησαν δηλώσεις, με πρώτες αυτού του δημάρχου Καλαμάτας. Όπως ανέφερε, δόθηκαν κατευθύνσεις από την υπουργό, ώστε και ο Δήμος Καλαμάτας να μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών στο Κάστρο.

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι το Κάστρο είναι στον πολεοδομικό ιστό και ο Δήμος Καλαμάτας θα στηρίξει ό,τι ζητηθεί, ώστε και η εικόνα να βελτιωθεί και ο κόσμος να μπορεί να το απολαμβάνει.

Με τη σειρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανέφερε ότι με την υπουργό συζητήθηκαν θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης πάνω σε προβλήματα που έχει το Κάστρο Καλαμάτας σε διάφορα σημεία του.

Η κα Μηλίτση είπε ακόμα ότι συζητήθηκε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψη ωφέλιμη, προκειμένου να δρομολογηθούν και κάποιες εργασίες σε επίπεδο υπηρεσιών υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά με τη συνεργασία με το Δήμο, είπε ότι είναι πάρα πολύ καλή και θα γίνει συζήτηση, ώστε από κοινού να είναι αποτελεσματικότεροι σε διάφορα σημεία.

Χαρακτήρισε δε ως σημαντικό ότι προχωρά το έργο του Ταμείου Ανάκαμψής και Ανασυγκρότησης, με την απορρόφηση να είναι καλή, όπως και η πρόοδος των εργασιών.

Από την πλευρά της, η κα Μενδώνη ξεκίνησε λέγοντας ότι για ακόμα μια φορά το υπουργείο Πολιτισμού, και στην περίπτωση του Κάστρου Καλαμάτας, είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του.

Όπως πρόσθεσε, είχε ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει το έργο προσβασιμότητας στο Κάστρο, καθώς και στο φωτισμό του, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το πρώτο ζήτημα, το αναβατόριο έχει εγκατασταθεί και από αύριο (σ.σ. την Κυριακή) θα μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να προσεγγίσει το Κάστρο.
Συνεχίζοντας για το θέμα της προσβασιμότητας των πολιτιστικών μνημείων, σχολίασε πως είναι μία από τις πολύ βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου και σε αυτό επενδύει, μια και θεωρούν ότι ο πολιτισμός, είτε οι δράσεις είτε οι υποδομές, πρέπει να είναι προσβάσιμος στο σύνολο των συμπολιτών, των επισκεπτών, στην κοινωνία των τριών τρίτων.

Ο φωτισμός του Κάστρου
Σχετικά με το φωτισμό του Κάστρου, η κα Μενδώνη ανέφερε ότι το έργο προετοιμάζεται και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, το επόμενο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να έχει φωτιστεί το μνημείο.

Η έλλειψη πυρασφάλειας
Μιλώντας για την αυτοψία που έκανε στο χώρο, αυτό που επισήμανε στο δήμαρχο, αλλά και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ήταν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια του χώρου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όπως είπε, πρέπει να ενισχυθεί η πυρασφάλεια, αφού «η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα είναι η πρόληψη».

Ήδη, όπως είπε, επικοινώνησε με την αρμόδια διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, η οποία μαζί με το πανεπιστήμιο Αθηνών και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκπονούν ένα κοινό πρόγραμμα, προκειμένου και το Κάστρο της Καλαμάτας να ενταχθεί στις ομάδες των μνημείων υψηλής επικινδυνότητας και να αντιμετωπιστεί συνολικά και από κοινού.

Ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κάστρου και ο πυρήνας της πόλης
Η υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το Σεπτέμβριο η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων θα αναθέσει τη συνολική αντιμετώπιση του Κάστρου. «Είμαστε μέσα στον πυρήνα της πόλης, είμαστε σε ένα αστικό ιστό και αυτό το οποίο ενδιαφέρει το υπουργείο είναι, τουλάχιστον τα μνημεία που είναι στον αστικό ιστό, να είναι αναδεδειγμένα στον καλύτερο βαθμό και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, δεδομένης και της γειτνίασης με τα σπίτια και όλη τη δραστηριότητα της πόλης» σχολίασε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, θεώρησε ότι λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που υπάρχει με το Δήμο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη των κεντρικών Υπηρεσιών, θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει σε αυτά που η ίδια διαπίστωσε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, με την κα Μενδώνη να τονίζει ξανά το ζήτημα επικινδυνότητας. Είναι ζητήματα που, όπως παρατήρησε, πριν από μερικά χρόνια δεν τους απασχολούσαν, «σήμερα όμως και δεδομένης της κλιματικής κρίσης, με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις πριν μας προλάβει οτιδήποτε».

Ερωτήσεις
Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην υπουργό είχε να κάνει με την πυρασφάλεια στην οποία έδωσε η ίδια μεγάλη έμφαση. Έτσι ρωτήθηκε για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Η κα Μενδώνη κάλεσε το Δήμο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δουν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τις εκδηλώσεις στο χώρο του Κάστρου. Πρόσθεσε δε ότι, αν κάποια στιγμή οι εκδηλώσεις πρέπει να περιοριστούν ή να σταματήσουν, προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αυτό θα γίνει.

Για παράδειγμα, σημείωσε ότι υπάρχουν ορατά καλώδια: «Μπορεί, μπορεί και να μη συμβεί ποτέ, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, που αυτομάτως θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο».  

Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξη ότι με αυτά που ειπώθηκαν θα μπορέσει να γίνει ένα σωστό σχέδιο, με την υποστήριξη και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Το “Αχίλλειον” και άλλα ετοιμόρροπα διατηρητέα
Όσον αφορά στο “Αχίλλειον”, ο ιδιώτης που το είχε νοικιάσει το άφησε, αφού οι μελέτες που υπέβαλε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων δεν εγκρίθηκαν. Έτσι αυτό επιστρέφει στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος αναμένεται να το βγάλει ξανά σε διαγωνισμό για να νοικιαστεί και να ανακατασκευαστεί.

Η κα Μενδώνη απάντησε ότι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης είναι η διατήρηση του Ιστορικού της Κέντρου μαζί με όλα αυτά τα εξαιρετικά κτίσματα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν και από το σεισμό. Πρόσθεσε δε, ότι την εποχή του Σταύρου Μπένου έγινε μια προσπάθεια και αγοράστηκαν από το Δήμο 13 διατηρητέα, προκειμένου να αποκατασταθούν και να μην κατεδαφιστούν.

Ειδικότερα για το “Αχίλλειον”, η υπουργός υποστήριξε ότι ξέρει το θέμα πολύ καλά και είναι υπέρ της σύμπραξης ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, όμως ο ιδιωτικός τομέας στην περίπτωση των μνημείων θα πρέπει να σέβεται τη νομοθεσία και, κυρίως, τον αρχαιολογικό νόμο.

«Η μελέτη που έφτασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων στην ουσία κατέστρεφε το κτήριο, αφού μέσα το διέλυε, καθώς γκρέμιζε όλα τα εσωτερικά. Δε λάμβανε καμία πρόνοια για τις τοιχογραφίες, επομένως δε θα υπήρχε επί της ουσίας μνημείο», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, ο ιδιώτης ή ο ιδιοκτήτης ενός μνημείου είναι υποχρεωμένος να το φροντίζει. Δεν είναι όλα δουλειά του κράτους» πρόσθεσε, «γι’ αυτό υπάρχουν και οι διάφοροι βαθμοί», με το μείζον για την ίδια να είναι να γίνουν γρήγορα οι ενέργειες, ώστε στην περίπτωση του “Αχίλλειον” αυτό να μην καταρρεύσει.

Σχετικά με άλλα διατηρητέα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και είναι ετοιμόρροπα, η κα Μενδώνη υποστήριξε ότι είναι θέμα των ιδιωτών, με το κράτος να πιέζει, σε σημείο τέτοιο που να κατατίθενται και μηνύσεις.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση