Κυπαρισσία: «Έχουν ληφθεί μέτρα πυροπροστασίας & αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς;»

Κυπαρισσία: «Έχουν ληφθεί μέτρα πυροπροστασίας & αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς;»

Επιστολή στο δήμαρχο Τριφυλίας για μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας και το περιαστικό δάσος της περιοχής απέστειλε ο Σύλλογος για την Προστασία & Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, θέτοντας ερωτήματα και αναμένοντας απαντήσεις.

Στην επιστολή, με κοινοποίηση προς την Πολιτική Προστασία Δήμου Τριφυλίας, τη Δασική Υπηρεσία Κυπαρισσίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κυπαρισσίας, αναγράφεται μεταξύ άλλων: «Κύριοι, διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ιδιαίτερα υψηλής θερμοκρασίας που επικρατούν στην περιοχή μας, όπως και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Καθημερινά ενημερωνόμαστε για πυρκαγιές που καίνε σε ολόκληρη τη χώρα και το γεγονός ότι η δική μας περιοχή έχει μείνει εκτός του πύρινου κλοιού, μόνο τύχη θα μπορούσε να το αποκαλέσει κάποιος.

Όπως προφανώς γνωρίζετε, με την απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αριθμό 18851/Φ700.20/2023 (ΦΕΚΒ 2549/19.04.2023), με θέμα: “Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα”, εξειδικεύονται τα οριζόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών και νομέων ακάλυπτων χώρων να καθαρίσουν αυτούς από ξέρα χόρτα και να τους διατηρούν καθαρούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου.

[…] Ωστόσο, στην περιοχή μας, από τις παρυφές μέχρι τα ανώτερα σημεία της Άνω Πόλης, είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα καθαρισμένα οικόπεδα, ενώ είναι αρκετά αυτά που αποτελούν εν δυνάμει εστίες μετάδοσης πιθανής πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, υπάρχουν μεγάλες ιδιοκτησίες οι οποίες ποτέ δεν έχουν καθαριστεί κι έχουν μετατραπεί σε λόγγους, που πυκνώνουν όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί κάτοικοι της πόλης.

Ο δρόμος προς την Παναγία Γελουδά και προς τους Αγίους Πάντες έχει πλέον το μισό από το κανονικό πλάτος του, εξαιτίας των ξερών θάμνων που έχουν φουντώσει εκατέρωθεν των πλευρών του.

Η περιοχή γύρω από το κάστρο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Στο περιαστικό δάσος, στο πάνω μέρος του οικισμού της Άνω Πόλης, δεν έχει γίνει καμιά εργασία καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, όπως δεν έχουν ανοιχτεί αντίστοιχες ζώνες και στο βουνό πάνω από τον οικισμό.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων πυρκαγιάς.

Έχουν εγκαίρως οχληθεί οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν τις ιδιοκτησίες τους; Υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός του Δήμου σε ετοιμότητα; Έχει οχληθεί η Δασική Υπηρεσία σχετικά με τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στις πιο πάνω περιοχές;

Δεδομένου ότι το θέμα των θερινών πυρκαγιών είναι “ένα έργο στο οποίο είμαστε όλοι θεατές” κάθε χρόνο, ο καθένας πρέπει επιτέλους να αναλογιστεί για τις ευθύνες του και να είναι υπεύθυνος με ονοματεπώνυμο.

[…] Αναμένουμε έγγραφη απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα από όλους τους φορείς στους οποίους απευθύνεται και κοινοποιείται η παρούσα και είμαστε διαθέσιμοι για συνάντηση. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας».