Ο απολογισμός, οι στόχοι και οι αλλαγές στη λειτουργία της μεσσηνιακής διαιτησίας

Ο απολογισμός, οι στόχοι και οι αλλαγές στη λειτουργία της μεσσηνιακής διαιτησίας

Κάτι που μάλλον δεν έχουμε συνηθίσει στα τοπικά ποδοσφαιρικά μας πράγματα επιχειρεί ο Ηλίας Αλεξέας, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας και πρώην διεθνής διαιτητής (ΦΙΦΑ).

Με τίτλο ο «Απολογισμός αγωνιστικής χρονιάς 2022 -2023 και οριοθέτηση πορείας για το μέλλον», καταθέτει το παρακάτω, πολύ ενδιαφέρον από κάθε άποψη, κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται και μια σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του σώματος των διαιτητών του νομού μας και σύνθημα «οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της διαιτησίας για το καλό του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου»:

«Μετά την λήξη της αγωνιστικής χρονιάς 2022 – 2023 και σε συνέχεια της σοβαρής μας προσέγγισης στον τομέα της διαιτησίας, είμαι σε θέση, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, να κάνω τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της ΕΔ, αλλά και να οριοθετήσω την πορεία για το μέλλον.

Απολογισμός
Η διαχείριση των δραστηριοτήτων της ΕΔ τους τελευταίους 12 μήνες περιλαμβάνει επιγραμματικά:

 Την υποχρεωτική παρακολούθηση της εβδομαδιαίας επιμορφωτικής συγκέντρωσης κάθε Δευτέρα.

 45 επίσημες συναντήσεις της ΕΔ.

 Περισσότερες από 80 συναντήσεις ανάλυσης αγώνων.

 Την οργάνωση και ολοκλήρωση νέας σχολής διαιτησίας, η οποία περιλαμβάνει την εκτέλεση γραπτών και σωματικών δοκιμασιών στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 10 διαιτητές, δηλαδή συνολικά πάνω από 80 ώρες αξιολόγησης, διδασκαλίας, εκπαίδευσης και πρακτικής.

 Την συμμετοχή και εποπτεία των εξετάσεων πιστοποίησης από εκπρόσωπο της ΚΕΔ για πλήρη διαφάνεια.

 Τον ορισμό περισσότερων από 800 αγώνων, με συμπλήρωση διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών σε όλες τις κατηγορίες και στο Κύπελλο.

 Την ανασύσταση του πίνακα των παρατηρητών διαιτησίας με υποχρεωτική παράδοση έκθεσης.

 Την προβολή φάσεων από το τοπικό πρωτάθλημα ταυτόχρονα με την παροχή συμβουλών βελτίωσης.

 Την δημιουργία νέου πρακτικού ΦΑ για την ταχύτερη συμπλήρωση και ανάγνωσή του.

 Την δημιουργία διαδικτυακού κουίζ πάνω σε θέματα κανονισμών με άμεση ανατροφοδότηση.

 Την συγγραφή και κοινοποίηση κειμένων σχετικά με την ψυχολογική προετοιμασία των διαιτητών.

 Την συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά με τις απόψεις των μελών –διαιτητών.

 Την βελτίωση του προφίλ των αξιολογημένων διαιτητών και την παράλληλη τεράστια αύξηση της συμμετοχής τους στα παιχνίδια στις εθνικές κατηγορίες.

 Την ολοκλήρωση αγοράς νέων στολών, ομοιόμορφων για όλους τους διαιτητές και βοηθούς.

 Την ενεργοποίηση πάνω από 60 διαιτητών καθ’όλη την χρονιά για την ομαλή διεξαγωγή της αγωνιστικής χρονιάς χωρίς αναβολές αγώνων.

 Την χρησιμοποίηση 4 ου διαιτητή σε πάνω από 15 κρίσιμα παιχνίδια.

 Την παρακολούθηση άνω των 450 αγώνων για άμεση αντίληψη της απόδοσης και βελτίωσης των διαιτητών.

 Την βελτίωση της εκπαιδευτικής μας αίθουσας με σύγχρονα μέσα που θα συμβάλλουν στην ευκολία εκμάθησης και αφομοίωσης των κανόνων.

 Την επανέναρξη συνεργασίας μας με τον Αθλητικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας με την καθολική συμμετοχή των διαιτητών μας στο πρωτάθλημα μαζικού αθλητισμού.

Οι στόχοι
Ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων της ΕΔ περιλαμβάνει:

 Την συνέχιση της τρέχουσας καθημερινής διαχείρισης, η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων καθήκοντα και εβδομαδιαίες συναντήσεις της ΕΔ, εβδομαδιαίους ορισμούς για όλα τα πρωταθλήματα και αντίστοιχη ανάλυση αγώνων.

 Την αντιμετώπιση της δυσκολίας για αύξηση και άμεση ανέλιξη των αξιολογημένων διαιτητών και βοηθών διαιτητών στις εθνικές κατηγορίες.

 Την ολοκλήρωση αγοράς νέας ομοιόμορφης φόρμας και μπλούζας προθέρμανσης για όλους τους διαιτητές και βοηθούς.

 Την έναρξη προετοιμασίας για τα καλοκαιρινά τεστ και σεμινάρια αξιολόγησης και την προετοιμασία για την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.

 Την διενέργεια ομαδικής υποχρεωτικής προπόνησης καθ’ όλη την χρονιά.

 Την άμεση έναρξη νέας σχολής διαιτησίας με στόχο την παροχή περισσότερων επιλογών.

 Την χρησιμοποίηση νέου πρακτικού ΦΑ, βασισμένου στις εθνικές κατηγορίες για ακόμα ταχύτερη συμπλήρωση του και αποδέσμευση σημαντικού χρόνου της διαιτητικής τριάδας.

 Την υποχρεωτική προθέρμανση των διαιτητών πριν την έναρξη του αγώνα

 Την προτροπή για αγορά συστημάτων ενδοεπικοινωνίας, με έξοδα των διαιτητών, με στόχο την αναβάθμιση τους.

 Την ομαδική σύμβαση με διατροφολόγο, για την παροχή επιστημονικής συμβουλής σε θέματα σημαντικά για την εικόνα και την απόδοση μας.

 Την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων με ιδέες για την βελτίωση της συνεργασίας μας.

Ολοκληρώνοντας την χρονιά, ο απολογισμός μόνο ως θετικός μπορεί να παρουσιάζεται. Η ΕΔ αντιλαμβάνοντος το ρόλο της, προσπάθησε να εργαστεί για την επίτευξη του στόχου της και να μην εμπλακεί και τοποθετηθεί σε ευχολόγια, συγχαρητήρια, αλλά και σε παράπονα. Κρινόμαστε για το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρουμε, τους ορισμούς μας και γενικά την αύξηση του επιπέδου της ερασιτεχνικής διαιτησίας του νομού μας που εποπτεύαμε.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας θέτουμε γερές βάσεις για μία ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στην Μεσσηνιακή διαιτησία αφήνοντας στην άκρη την μιζέρια του παρελθόντος και κάθε αιτία διαπληκτισμού, προτάσσοντας μόνο χέρι συνεργασίας.

Με πεποίθηση και εμπιστοσύνη, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της διαιτησίας για το καλό του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».