Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΕ Μεσσηνίας: “Η υγεία στη Μεσσηνία πνέει τα λοίσθια…”

Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΕ Μεσσηνίας: “Η υγεία στη Μεσσηνία πνέει τα λοίσθια…”

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη Μεσσηνία, αλλά και ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, εκφράζουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ- ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ Νομού Μεσσηνίας.

Έπειτα, δε, από συνάντηση που είχαν τόσο με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη όσο και με εκπροσώπους των Σωματείων Ειδικευμένων Ιατρών και εργαζομένους της νοσηλευτικής μονάδας, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Όσο και να προσπάθησε η Διοικήτρια του νοσοκομείου κυρία Αλειφέρη να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική για την υγεία, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παραμένει τραγική. Η εμπορευματική πολιτική, την οποία ακολουθούν πιστά όλες η κυβερνήσεις, είναι επικίνδυνη.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τη συνάντησή μας με τους εκπροσώπους των Σωματείων (κ. Μάκαρη Μανώλη, κ. Νάνο Παναγιώτη και κ. Τσιλίκα Δημήτρη).

1. Στα επείγοντα τα οποία είναι υποστελεχωμένα, παρουσιάζονται τεράστιες αναμονές, που φθάνουν και τις 4 ώρες.

2 Στα τακτικά ραντεβού η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα ραντεβού κλείνονται μόνο για τους επόμενους 2 μήνες, που τις 2 πρώτες ημέρες καλύπτονται από όποιον προλάβει. Για να ξαναπροσπαθήσεις να κλείσεις ραντεβού πρέπει να περιμένεις να περάσει το δίμηνο. Έτσι στην ουσία παρουσιάζουν ψευδώς στοιχεία ότι οι αναμονές στα ραντεβού είναι δίμηνες.

3. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο που πρέπει να λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, υπολειτουργεί λόγω ελλείψεων σε γιατρούς ακτινολόγους και νοσηλευτικού προσωπικού.

4. Ο αξονικός τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος. Άμεσα πρέπει να αντικατασταθεί με καινούργιο που να μπορεί να πραγματοποιηθεί και αξονική στεφανιογραφία.

5. Ενώ υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός για να προχωρήσει σε διάγνωση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αδυναμίας της διάγνωσης, οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτη Γιατρό για να το διαβάσει.

6. Επειδή υπάρχει ένας γιατρός οφθαλμίατρος στο Κέντρο Υγείας, επιβαρύνονται οι υπάρχοντες οφθαλμίατροι στο νοσοκομείο, που υπολείπονται βάσει οργανογράμματος κατά 2.

Τέλος, οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς πρώτης γραμμής έχουν εξαντλήσει τους υπηρετούντες. Πολλές ελλείψεις προσπαθούν να καλυφθούν με μεταφερόμενους γιατρούς είτε από κέντρα υγείας είτε από άλλα νοσοκομεία, όπως η πρόσφατη μεταφορά αναισθησιολόγου από την Κυπαρίσσια.

Και από τα επίσημα στοιχεία που μας έδωσε η κα Αλειφέρη, προκύπτει ότι μόλις το 60% των οργανικών θέσεων καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, το 20% καλύπτεται με επικουρικούς που είναι σε συνεχή ανασφάλεια και 15 θέσεις καλύπτονται με μετακινημένους. Αυτήν την κανονικότητα που θέλουν να μας περάσουν δεν την ανεχόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για: Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις δομές. Δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής μας ως κόστος”.