Τα «ανήσυχα» άτομα που ομορφαίνουν το χωριό Δεσύλλα

Τα «ανήσυχα» άτομα που  ομορφαίνουν το χωριό Δεσύλλα

Η εθελοντική ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα που αξίζει συγχαρητήρια

Το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» έχουν κάνει πράξη πέντε κάτοικοι του χωριού Δεσύλλα και επειδή η «Θεά Αθηνά». που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Αρχές του τόπου, απουσιάζει, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κάνουν σημαντικά πράγματα για την περιοχή τους.

Η ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα δημιουργήθηκε από «ανήσυχα» άτομα, που θέλησαν να φέρουν ένα φρέσκο αέρα στον τόπο τους και να τον αναδείξουν. Την εθελοντική ομάδα αποτελούν οι Μάριος Γκρόγκος, Ελένη Αντωνοπούλου, Χριστίνα Σακελλαριάδη, Γεωργία Γκρόγκου και Νίκος Αντωνόπουλος.

#αγαπάμεΔεσύλλα

«Το χωριό μας αποτελεί ένα κρυφό διαμάντι της Μεσσηνίας. Ένας ευλογημένος τόπος μέσα στον απέραντο ελαιώνα της Καλαμάτας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελιάς, τα σύκα, αλλά και την κτηνοτροφία», θα μας πει ο κ. Μάριος Γκρόγκος που εκπροσωπεί την ομάδα.

Η ομάδα #αγαπάμεΔεσύλλα δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 και μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του χωριού. Όλοι μαζί, με ζήλο, μεράκι και εθελοντική εργασία, κατάφεραν να διαμορφώσουν και να αναδείξουν κομβικά σημεία του χωριού. «Με τη συνδρομή του καλλιτέχνη Skitsofrenis δημιουργήσαμε ένα γιγάντιο γκράφιτι σε τοιχίο του δρόμου, το οποίο και βρίσκεται σε κεντρικό πέρασμα του χωριού μας. Αποτυπώσαμε την ιστορία του τόπου, με το τρένο που περνά από τη γαλαρία λίγο πριν από το χωριό, την Ακρόπολη του Ελληνικού, το σιδηροδρομικό σταθμό μας, τα ελαιόδεντρα του κάμπου, τα ψηφιδωτά από το Μουσείο του Δεσύλλα, αλλά και μια προσωπογραφία γυναίκας, προς εξύμνηση του κόπου και της αγάπης που έχουν οι γυναίκες του χωριού μας να συνεισφέρουν ανιδιοτελώς στον τόπο μας» τονίζει ο κ. Γκρόγκος.

Φεστιβάλ Πολιτισμού

Στη συνέχεια ο ομάδα διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, έναν υπαίθριο χώρο που ήταν μη προσβάσιμος από τα πολλά χόρτα και τα βάτα. Δημιούργησαν έναν υπέροχο χώρο αναψυχής, ενώ ακόμα και τώρα εργάζονται για να τον αναδείξουν περισσότερο. Παγκάκια, τραπέζια, φυτά και δέντρα, αλλά και πολλά άλλα πράγματα ομόρφυναν αρμονικά το χώρο.

Επόμενο βήμα ήταν η διαμόρφωση της εισόδου του χωριού, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της ομάδας και εξηγεί: «Το Α και το Ω σε μια πρώτη εντύπωση είναι η είσοδος του χωριού για τον επισκέπτη που θα βρεθεί στα χώματα αυτά. Διαμορφώσαμε το χώρο συνεχίζοντας τη προσπάθειά του κ. Μπένου, που ήταν ο θεμελιωτής κατά το μακρύ παρελθόν της ανάδειξης της εισόδου. Έτσι ο χώρος φωτίστηκε, καλλωπίστηκε και απόκτησε μια υπέροχη εικόνα αντάξια του ευλογημένου τόπου μας.

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε την έκθεση φωτογραφίας “Οι Ρίζες μας”, με φωτογραφίες από σχεδόν όλες τις οικογένειες του τόπου αυτού. Ένα μεγάλο στοίχημα που πέτυχε και η συγκίνηση των κατοίκων του χωριού ήταν έκδηλη και πρωτοφανής».

Στις 26 Αυγούστου η ομάδα για πρώτη φορά διοργανώνει ένα Φεστιβάλ Πολιτισμού. Μέσα από αυτό, θα αναδειχθεί η ιστορία του χωριού, τα έθιμά του, η γαστρονομική κουλτούρα του, αλλά και ο μουσικός πολιτισμός του.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για το στόχο αυτόν και είμαστε σίγουροι πως στο τέλος κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας», καταλήγει ο κ. Γκρόγκος.

Να σημειωθεί πως τα μέλη της ομάδας, αλλά και μεγάλο μέρος των κατοίκων του χωριού, εργάζονται εθελοντικά και χρηματοδοτούν τις δράσεις από το υστέρημά τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη