«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Ιανουαρίου 1929: Τα κόλπα της Ουρανίας

«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Ιανουαρίου 1929: Τα κόλπα της Ουρανίας

-Πώς την έπαθεν ένας ευαίσθητος γέρων
-Μία πολύ έντιμος συμμορία

Εις την αστυνομίαν κατηγγέλθη προχθές το εσπέρας υπό του παρά τα κρεοπωλεία και παραπλεύρως του αρτοποιείου Ξανθάκη και Ζαγάκου μαγείρου Στ. Ιω. Ψαρρά, ότι περί την 8.30 εσπερινήν ώραν μετέβη εις το μαγειρείον του γυνή τις άγνωστος προς αυτόν προσπαθούσα να τον… σαγηνεύση…

Άμα τη φυγή της ο ειρημένος αντελήφθη ότι υπεξηρέθη εκ της τσέπης του πανταλονίου του χρηματόδεμα περιέχον περί τας 5 χιλιάδας δραχμών εις διάφορα χαρτονομίσματα.

Άμα τη καταγγελία ο διοικητής του πρώτου τμήματος κ. Γυπαράκης λαβών σημείωμα των χαρακτηριστικών της αγνώστου γυναικός ετράπη προς ανακάλυψιν παραλαβών μεθ’ εαυτού και τον υπενωμοτάρχην Χρυσούλην.

Ο κ. Γυπαράκης μετά του υπενωμοτάρχου κατόπιν δραστηρίων ενεργειών κατόρθωσε ν’ ανακαλύψη το κρησφύγετον της δράστιδος της κλοπής, τρώγλην τινά των πρώην φυλακών Μπουκουβαλάκου, όπου ενδιαιτάτο αύτη μετ’ άλλων δύο γυναικών ελευθερίων ηθών, αι οποίαι την διευκόλυνον εις το έργον της.

Εις την τρώγλην αυτήν μετά προηγουμένας βοδιλοσκοπήσεις εισήλθεν ο κ. Γυπαράκης μετά του υπενωμοτάρχου αιφνιδίως, κατέλαβον δ’ εξ απίνης την δράστιδα Ουρανίαν Καποπούλου εκ Ζούρτσης, την 60έτιδα γραίαν Τασίαν Ροδίου ή Κακαράκη, την κόρην της Ουρανίαν ετών 22 και τους Γεώργιον Κόκλαν εκ Ζακύνθου και Ιω. Μπούτσην εκ Καλαμίου.

Η δράστις Καποπούλου απέρριψε το χρηματόδεμα εις γωνίαν τινά της τρώγλης, πράγμα το οποίον αντελήφθη ο κ. Γυπαράκης και ανεύρε το κλαπέν χρηματόδεμα αυτοστιγμεί. Εν τω μεταξύ όμως ο Μπούτσης ανέσυρε περίστροφον κατά του υπενωμοτάρχου ο οποίος όμως τον αφώπλισε.

Όλη η ανωτέρω συμμορία μετεφέρθη εις το τμήμα, από της πρωίας δε της χθες ο κ. Γυπαράκης επελήφθη προανακρίσεων εκ των οποίων αποκαλύπτεται ότι ο επιχειρηματικώς αυτός… οίκος διετέλει υπό την προστασίαν του Ζακυνθίου Γ. Κόκλα, εις ον τελευταίως προσεχώρησε και ο Ιω. Μπούτσης εγκαταλείψας την σύζυγόν του, και ότι προς ευόδωσιν των επιχειρήσεων είχεν ο Κόκλας μεταφέρη εκ Πατρών και την Άνναν Μαρούδα γυναίκα ελευθερίων ηθών.

Εις το χρηματόδεμα ανευρέθησαν δραχμαί 4.575, εντός δε των κόλπων της δράστιδος εν ωρολόγιον άνευ μηχανών, προϊόν και αυτό ως εικάζεται κλοπής.

Ο κ. Γυπαράκης καταγίνεται εις την αποκάλυψιν και άλλων εγκλημάτων της εν λόγω συμμορίας.

Η σπείρα
«ΘΑΡΡΟΣ» 19 Ιανουαρίου 1929
Εκ των συλληφθέντων ως απατεώνων και διαφθορέων δια την γνωστήν υπόθεσιν της υπεξαιρέσως των δραχμών 4.500 του Στ. Ψαρρά, διετάχθη η προφυλάκισις της Ουρανίας Καποπούλου, η οποία υπήρξεν η κυρία δράστις της υπεξαιρέσεως, πάντες δε οι λοιποί συγκατηγορούμενοι ως ενεχόμενοι Γ. Κόκλας, Ιωάν. Μπούτσης, Τασία Ροδίτου και η κόρη της Ουρανία αφέθησαν ελεύθεροι, καθόσον εκ της ενεργηθείσης ανακρίσεως δεν προέκυψεν ότι ενέχονται εις την αποδιδομένην εις αυτούς πράξιν.