Υπό το άγρυπνο μάτι των drones της Πυροσβεστικής η Μεσσηνία

Υπό το άγρυπνο μάτι των drones  της Πυροσβεστικής η Μεσσηνία

Πενήντα πυρκαγιές σε 25 μέρες!

Η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αποσόβησε τον κίνδυνο

Πάνω από 50 πυρκαγιές μέσα στις τελευταίες 25 μέρες έχουν εκδηλωθεί στη Μεσσηνία και χάρις στην άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουμε γλιτώσει σε αυτόν τον «καυτό» Ιούλιο τα χειρότερα που βλέπουμε να συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το καλοκαίρι, όμως, όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά μεγάλο (και ίσως και το πιο δύσκολο) μέρος του είναι μπροστά μας και γι’ αυτό, όπως τονίζει μιλώντας στο «Θ» ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Γεωργανάς, δεν υπάρχει εφησυχασμός και απαιτείται τεράστια προσοχή από όλους.

Στη φετινή μάχη για την πρόληψη των πυρκαγιών μεγάλος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Μεσσηνία, και γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι τα drones που χρησιμοποιεί η Πυροσβεστική Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα οποία συνεχώς επιτηρούν τις περιοχές.

Έσβησαν έγκαιρα
Μετρώντας από τις σημειώσεις του ρεπορτάζ τα συμβάντα πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις για το μήνα Ιούλιο στη Μεσσηνία, ξεπερνούν τα πενήντα, αλλά, όπως φαίνεται από τα στρέμματα που κάηκαν, η επέμβαση ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Ειδικότερα, τα τρία μεγαλύτερα συμβάντα για το μήνα Ιούλιο έκαψαν μόλις 70 στρέμματα και ήταν σε Χρυσοκελλαριά, Υάμεια και Αγία Τριάδα. Από εκεί και πέρα, σε κάθε άλλο περιστατικό κάηκε πολύ λιγότερο από στρέμμα, κι αυτό δείχνει την ετοιμότητα που φέτος υπάρχει, αφού όταν ξεκινά μια φωτιά, άμεσα γίνεται παρέμβαση.

Στις παρεμβάσεις, βέβαια, δε συμμετέχει μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που σίγουρα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατάσβεση. Βλέπουμε ότι λαμβάνουν μέρος οι Δήμοι και η Περιφέρεια με μηχανήματα, οχήματα και προσωπικό, αλλά και εθελοντικές ομάδες, που κυριολεκτικά πέφτουν πάνω στη φωτιά.

Τέλος, μεγάλη και κομβική είναι η βοήθεια κατοίκων, καθώς ξέρουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και έτσι μπορούν να βοηθήσουν τους υπολοίπους να φτάσουν στην εστία της φωτιάς, βοηθώντας και οι ίδιοι στην κατάσβεση. Φυσικά και η συνδρομή των εναέριων μέσων είναι καταλυτική.

Ας ελπίσουμε αυτή η καλή εικόνα να συνεχιστεί για τη Μεσσηνία, κάτι που σίγουρα απαιτεί ετοιμότητα και εγρήγορση από όλους τους παραπάνω, αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Καθώς, εκτός από τις φωτιές που μπαίνουν επίτηδες, υπάρχουν και αυτές που ξεσπούν από ανθρώπινο λάθος.

Όχι βεγγαλικά και εργασίες με καταστροφείς
Παρά την καλή πορεία μέχρι τώρα, υπάρχει επαγρύπνηση σε υψηλό βαθμό και όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Πελοποννήσου, Δημήτρης Γεωργανάς, όλη η δύναμη μαζί με τους αξιωματικούς βρίσκονται «στους δρόμους» σε επιφυλακή.

Όπως επισήμανε, έχει δημιουργηθεί δίκτυο περιπολιών σε όλο το νομό, ενώ γίνονται και εναέριες περιπολίες από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Pzl. «Στόχος μας είναι ο άμεσος περιορισμός μιας πυρκαγιάς. Η πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς, και σε αυτό επικεντρωνόμαστε. Με εντολή του αρχηγού μας, όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν διακοπεί και όλες οι άδειες», πρόσθεσε ο κ. Γεωργανάς.

Το καλοκαίρι, όμως, όπως προαναφέραμε, είναι ακόμα μπροστά μας και ευχή όλων είναι να κυλήσει ήσυχα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλοι και με όλα. Βλέπουμε αυτή την περίοδο πολλές εκδηλώσεις με βεγγαλικά. Τα βεγγαλικά όταν υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας 4 και 5, απαγορεύονται. Έχουν δοθεί οδηγίες, όταν βρισκόμαστε σε αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, όπου γίνεται ρίψη βεγγαλικών, θα γίνεται έρευνα και θα επιβάλλονται οι ανάλογες από το νόμο κυρώσεις. Επίσης, δεν πρέπει αυτή την περίοδο να γίνονται αγροτογεωργικές εργασίες με «”καταστροφείς”. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς από σπινθηρισμό σε πέτρες», τόνισε ο κ. Γεωργανάς.

Επιτήρηση από drone
Ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στα χέρια της Πυροσβεστικής φέτος είναι τα drones, τα οποία απέκτησε πέρυσι προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, αλλά από φέτος «ρίχτηκαν» κανονικά στη μάχη της πρόληψης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργανάς, υπάρχουν περιοχές με «ιστορικό» πυρκαγιών. Εκεί γίνονται συνεχείς πτήσεις επιτήρησης από τα drones της Περιφερειακής Διοίκησης Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το έργο που επιτελούν είναι πολύ σημαντικό, αρκεί να αναφερθεί ότι η δεύτερη φωτιά που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Κορώνη εντοπίσθηκε άμεσα από drone που επιτηρούσε την περιοχή. Υπήρξε πολύ γρήγορη κινητοποίηση και η φωτιά ελέγχθηκε γρήγορα και σβήστηκε.

Των Βίκυς Βετουλάκη, Παναγιώτη Μπαμπαρούτση