Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι 10 λόγοι που δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Οι 10 λόγοι που δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Έντονη κριτική στους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από την «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της σήμερα στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».

«Είναι δείγμα αλαζονείας ότι λείπει από τη βουλή η πλειοψηφία αυτές τις ημέρες. Έχετε τη σιγουριά ότι τις 151 ψήφους για να λάβετε εμπιστοσύνη τις έχετε σίγουρες και θα τις πάρετε γιατί έχετε 158 έδρες» σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τη Ζαχαράκη για το θέμα bullying

Παράλληλα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ευχαρίστησε προσωπικά την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, η οποία της απάντησε στο θέμα του bullying που της έθεσε.

Οι 10 λόγοι που δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης η Πλεύση Ελευθερίας

Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για 10 λόγους:

  • Η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στην βουλευτική λειτουργία, αλλά επιθυμεί μία βουλή διακοσμητική
  • Κίνητρό της κυβέρνησης δεν είναι η ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία
  • Δεν έγινε καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών
  • Δεν εξαγγέλθηκε συγκεκριμένη πολιτική για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την οδική ασφάλεια, ενώ δεν έγινε καν αναφορά στα 57 θύματα των Τεμπών
  • Δεν υπήρξε τοποθέτηση για τις προτάσεις αναθεώρησης που έθεσε το κόμμα της για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας
  • Εξαγγέλθηκε αναθεώρηση του άρθρου 16 που αποτελεί εμβληματική κατάκτηση των δημοκρατικών αγώνων του λαού
  • Η δημόσια υγεία είναι σε άθλια κατάσταση, ο κόσμος πεθαίνει περιμένοντας ένα ασθενοφόρο
  • Δεν υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης για την πολιτική προστασία ούτε για την αξιοποίηση των εθελοντών
  • Είναι αδιαφανής η εξωτερική πολιτική σε ζητήματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων, η πολιτική για τη γείτονα χώρα, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
  • Η κυβέρνηση δεν έπεισε ότι θα ακολουθήσει πολιτική συμπεριληπτική για εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.

Κωνσταντοπούλου: Ακούστηκαν και θετικές τοποθετήσεις

Κλείνοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ακούστηκαν και «θετικές τοποθετήσεις» όπως η ανάκτηση δημοσίου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η πολιτική για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν είναι «αυτοσκοπός» της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιτίθεται σε όλα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση να ακούει την «κριτική και τις επισημάνεις» της αντιπολίτευσης.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να απαγορευτούν στη Βουλή οι «ρατσιστικές, σεξιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις» καθώς δεν αποτελεί «ζήτημα ελευθερίας του λόγου» αλλά «βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ