Εγκαινιάστηκε προχθές η «Μετάβαση» με τη Μαριάμ Τσακιριάν στην Καρδαμύλη

Εγκαινιάστηκε προχθές η «Μετάβαση» με τη Μαριάμ  Τσακιριάν στην Καρδαμύλη

Εγκαινιάστηκε προχθές στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης η έκθεση ζωγραφικής της Μαριάμ Τσακιριάν με τίτλο «Μετάβαση / Transition».

Στα έργα που εκτίθενται, διαφαίνεται η άμεση επιρροή του τόπου, της Μάνης, κυριαρχεί όμως πάντα το αυτοαναφορικό και αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το εξωτερικό τοπίο, ο περιβάλλων χώρος/χρόνος, αλληλοεπιδρά με τις προσωπογραφίες, εσωτερικά τοπία, και τον ονείρου τόπο της εσωτερικής διάστασης. Ο προσδιορισμός της ατομικής ουσιαστικής ταυτότητας παραμένει το κύριο ζητούμενο. Σε αυτή την αναζήτηση, κανένα θέμα δεν αντιμετωπίζεται σαν τετριμμένο. Το Θέμα είναι η αφορμή.

Παρουσιάζονται έργα μετρίων διαστάσεων, στα οποία η ύλη πλάθεται ανάλογα με τις ανάγκες του θέματος, άλλοτε με πυκνό χρώμα κι άλλοτε με διαφάνειες από αλλεπάλληλα στρώματα αραιωμένου χρώματος.

Με έντονο το γυναικείο στοιχείο, πότε αινιγματική και πότε αφοπλιστικά ειλικρινής, η Μ. Τσακιριάν μιλάει μια γλώσσα αμφίσημη με μια φαινομενική ηρεμία που καταλήγει εν μέρει οδυνηρή, εν μέρει λυτρωτική. Μέσα από την ένταση, την τριβή της διαδικασίας, παράγεται η πολύτιμη Ύλη, που εμποτίζει τη ζωγραφική επιφάνεια. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν σε εν δυνάμει ίχνη ενός μοναδικού και γι’ αυτό πολύτιμου εσωτερικού χάρτη.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Αυγούστου – 11 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή, 18.00 – 22.00.

Η καλλιτέχνις

Η Μ. Τσακιριάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ., στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή. Αποφοίτησε το 1989. Από το 1994 επέλεξε ως τόπο κατοικίας και εργασίας την ορεινή Μεσσηνιακή Μάνη. Εκθέτει τακτικά σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2009 διοργάνωσε την εικαστική ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τίτλο TERRA MANIA στο παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι Αρεόπολης.