Ελιά: Χωρίς κάλυψη από τον ΕΛΓΑ η ακαρπία

Ελιά: Χωρίς κάλυψη από  τον ΕΛΓΑ η ακαρπία

Στην Ε.Ε. φέρνει το θέμα το ΥπΑΑΤ

Στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες αναμένεται να θέσει το ΥπΑΑΤ το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς, σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα,  καθώς αυτό είναι μεγάλο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ευρείες συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων που έγιναν διαδοχικά στο κτήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να μην ανεχθεί παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών και να υπάρξει στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λευτέρης Αυγενάκης επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία:

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύθηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Δεύτερη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ είναι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προσφέροντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στους παραγωγούς.

Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να «σπάσει αυγά».

Όπως είπε, «φθάσαμε στο σημείο μηδέν. Η παλιά νοοτροπία οδήγησε σε λάθος δρόμους. Ο καθένας από τους εμπλεκομένους έχει τη δική του ευθύνη. Παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών δε θα επιτρέψω να γίνουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σε όλα διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Εδώ επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950.

Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποζημίωση για έκτακτα φαινόμενα άλλαξε ο κανονισμός που αφορά στην Κρατική Αρωγή, με αποτέλεσμα πλέον οι πληγέντες να αποζημιώνονται μέσα σε λίγους μήνες και όχι σε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Τέταρτη προτεραιότητα για τον ΥπΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για την είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατομμύρια ευρώ.