Για την υποβάθμιση του 6θέσιου δημοτικού σχολείου Ασπροχώματος

Για την υποβάθμιση του 6θέσιου δημοτικού σχολείου Ασπροχώματος

Δήλωση του Δημήτρη Οικονομάκου, υποψηφίου δήμαρχου Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας

Ο Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετατροπή του 6θέσιου δημοτικού σχολείου Ασπροχώματος σε 5θέσιο. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του αναγράφεται:

«Με μια απαράδεκτη εισήγηση η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, κα. Σιούτη, υποβάθμισε το σχολείο Ασπροχώματος από 6θέσιο σε 5θεσιο, με συνέπεια να γίνεται σύμπτυξη τάξεων και να χάνεται και μια θέση εκπαιδευτικού. Στο σχολείο αυτό πραγματοποιείται εξαιρετικό έργο, που έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά Ρομά να τελειώνουν το δημοτικό και αρκετά από αυτά τώρα να φοιτούν σε Πανεπιστήμια. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες διδασκαλίας και σίγουρα όχι την ένωση 2 τάξεων, που θα φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση μαθητές και δασκάλους.

Στο σχολείο του Ασπροχώματος φοιτούν παιδιά Ρομά στο 100%, που ανήκουν μάλιστα στις ΕΚΟ (Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες). Αυτό σημαίνει πως ένας μαθητής αντιστοιχεί σε τρεις. Στην ερώτησή μας, στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος μάς απάντησε πως, αν έχει πάνω από 50 μαθητές το σχολείο, θα παραμείνει εξαθέσιο, απάντηση που περιμένουμε να υλοποιηθεί, αφού το σχολείο αγγίζει τα 70 περίπου παιδιά.  

Σκοπός της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση αυτών των σχολείων και όχι η αποδυνάμωσή τους. Η παιδεία είναι ένα από τα εργαλεία που, μαζί με άλλα στοιχεία (εργασία, στέγη κ.α.), θα μπορούν να είναι ανάχωμα στη φτώχεια, την περιθωριοποίηση και την εγκληματικότητα. Η απόφαση αυτή πάει κόντρα κυρίως σε οικογένειες και παιδιά που κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να ξεφύγουν από ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, να υψώσουνε τείχος προστασίας στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Απαιτούμε από την Περιφερειακή – Δημοτική Αρχή να πιέσουν με κάθε τρόπο να μην περάσει αυτή η απαράδεκτη εισήγηση».