Η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τη μετακίνηση ασθενών από ιδιωτικά ασθενοφόρα

Η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τη μετακίνηση ασθενών από ιδιωτικά ασθενοφόρα

Με αφορμή την ανάθεση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτη το νοσοκομείο Καλαμάτας, η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία, ευθυγραμμισμένη στις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, αναθέτει από 1/8 τη δευτερογενή διακομιδή των ασθενών (π.χ. εξιτήριο) που πραγματοποιούνταν ως τώρα από το ΕΚΑΒ, σε ιδιωτική εταιρία, με την πληρωμή του κόστους από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Δεν πρόκειται, όμως, για κεραυνό εν αιθρία! Ουσιαστικά, τον δρόμο για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων είχε ανοίξει ανάλογη τροπολογία που είχε φέρει από το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθε να σφραγίσει με πρόσφατο νόμο της η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή ακριβώς την πολιτική έρχεται να υλοποιήσει η 6 ΥΠΕ και η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, μισθώνει ασθενοφόρα από ιδιωτική εταιρία με το αντίτιμο των 37.200 ευρώ, για 5 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 36,29 ευρώ ανά διακομιδή εντός δήμου Καλαμάτας (+1,3 ευρώ/χλμ εκτός Καλαμάτας).

Αυτή η τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις σε στόλο και πληρώματα, με το κόστος των διακομιδών μάλιστα να βαραίνει ήδη από καιρό τις οικογένειες των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για μια τακτική που έρχεται να αθροιστεί στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων σε οδηγούς ασθενοφόρων, αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το ΕΚΑΒ με μέσα και προσωπικό.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι σε αντιδραστικές εξελίξεις σαν και αυτή. Να ορθώσουν τείχος στις πολιτικές εμπορευματοποίησης που χρόνια τώρα διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας και έχουν μετατρέψει το λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες επενδυτές.

Να βάλουν στην προμετωπίδα του αγώνα τους τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα για:

·     στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες

·     Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων

·     Μεταφορά όλων των ασθενών με εξιτήριο σε όποιο νομό είναι η οικία του».