Κατασκευάζονται οι αγωγοί Φ800 για το μεγάλο έργο ύδρευσης

Κατασκευάζονται οι αγωγοί Φ800 για το μεγάλο έργο ύδρευσης

Εργοστάσιο στην Κίνα δίνει βαθιές… ανάσες στην Καλαμάτα

Πρόκειται από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο Δήμος Καλαμάτας και όχι μόνο. Μία συνθήκη που θα “θωρακίσει” την περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες στο θέμα της απρόσκοπτης υδροδότησης της, ενώ θα δώσει ικανοποιητικές λύσεις και στην κλιματική κρίση.

Ο λόγος για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης Φ600, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, με το νέο Φ800.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Θανάση Βασιλόπουλου, παρουσία του γενικού διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, Μιχάλη Βασιλειάδη, είχε καλά νέα για τους πολίτες της περιοχής, αφού ένα έργο που παρουσίαζε δυσκολίες και καθυστερήσεις, παίρνει πλέον το δρόμο της υλοποίησης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, “ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τοπικής Κοινότητας Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη», δόθηκε από το δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και το γενικό διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, Μιχάλη Βασιλειάδη.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ επισκέφτηκε μαζί με στελέχη της αναδόχου εταιρείας του μεγάλου έργου το εργοστάσιο κατασκευής των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο (ductile iron) στην Κίνα, προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Θ. Βασιλόπουλος: Μετράμε αντίστροφα για την κύρια φάση του έργου

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας ανέφερε: «Οι εξελίξεις για το κορυφαίας σημασίας έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, είναι θετικές. Και είναι θετικές μετά μία μεγάλη περιπέτεια λόγω της πανδημίας, αλλά και της εκτίναξης των τιμών διεθνώς, απόρροια της ενεργειακής κρίσης.

Το μεγάλο έργο του νέου αγωγού Φ800, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει τους αγωγούς Φ300 και Φ600, παραμένει ενεργό και μετά τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε, πιέζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι μέσω της αναθεώρησης των τιμών για το βασικό υλικό κατασκευής του έργου, σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που αναμένουμε την έλευση των αγωγών στην Καλαμάτα.

Μία διαδικασία που ήταν εξόχως απαιτητική, καθώς και για την κατασκευή και για τη μεταφορά των υλικών, που δεν κατασκευάζονται στη χώρα μας, απαιτείται χρόνος.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με όσα προβλέπονται για το τόσο σπουδαίο έργο, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επίσκεψη του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑ Καλαμάτας στο εργοστάσιο κατασκευής των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο, προκειμένου να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες πιστοποιήσεις, καθώς και ότι οι αγωγοί πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται ρητά στη μελέτη του έργου.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι, έπειτα από καιρό και έχοντας δώσει αγώνα για να μη χαθεί το έργο, πλέον μπορούμε να πούμε ότι μετράμε αντίστροφα προκειμένου να παραδοθούν οι πρώτες παρτίδες των αγωγών και να εκκινήσει η κύρια φάση του έργου, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα συνοδά έργα και οι αγωγοί προς τη Μεσσήνη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μεταξύ του εργοστασίου, της αναδόχου και της ΔΕΥΑΚ, η πρώτη παρτίδα των αγωγών θα παραδοθεί κατά προσέγγιση τέλος Αυγούστου σε λιμάνι της Κίνας, το οποίο θα υποδειχθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του έργου ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και θα είναι συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων (αγωγοί και ειδικά τεμάχια).

Να υπενθυμίσω ότι έχει ληφθεί απόφαση παράτασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός πλαισίου, δίχως να υπάρξει κίνδυνος για την εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του. Πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της επανεκκίνησης ενός έργου που σε συνδυασμό με τις νέες δεξαμενές στον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη και στο Πήδημα, αλλά και το σχεδιασμό μας για την ενίσχυση του δικτύου και από τις Πηγές του Αγ. Φλώρου, θα θωρακίσει σε επίπεδο υποδομών ύδρευσης την Καλαμάτα για τις επόμενες δεκαετίες».

Μ. Βασιλειάδης: Συνεχείς έλεγχοι ποιότητας μέχρι το τελικό στάδιο

Ακολούθως, ενημέρωση παρείχε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε τεχνικά θέματα. Όπως τόνισε αρχικά, “το εργοστάσιο κατασκευής της εταιρείας ANGANG Group YONGTONG Ductile Cast Iron Pipe CO., LTD, πληροί τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που περιγράφονται στα τεύχη της μελέτης του έργου όσο αφορά στην κατασκευή των αγωγών από ελατό χυτοσίδηρο (Ductile iron).

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο του ομίλου διαθέτει πέντε γραμμές παραγωγής, εκ των οποίων η μία έχει προσαρμοστεί για την παραγωγή των αγωγών (σωλήνων) του έργου μας και έχουν παραχθεί αρκετοί αγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Από έλεγχο της συγκεκριμένης γραμμής παραγωγής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν όλα τα στάδια που περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την έντεχνη κατασκευή αγωγών τέτοιου τύπου, η γραμμή είναι κατά 90% αυτοματοποιημένη και όλοι οι αγωγοί περνούν από έλεγχο πίεσης, καθώς αυτός είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγικής αλυσίδας.

Έχει προστεθεί κι ένα ακόμα στάδιο αντιδιαβρωτικής εποξειδικής βαφής των αγωγών αντί της συνήθους επικάλυψης με λιθανθρακόπισσα (coal tar), ώστε να είναι χρώματος μπλε. Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξήχθη στους έτοιμους αγωγούς, διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

Τέλος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των τριών μερών (ANGANG Group YONGTONG Ductile Cast Iron Pipe CO., LTD, ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας), η πρώτη παρτίδα των αγωγών που θα παραδοθεί θα είναι κατά προσέγγιση στις 25/8/2023, σε λιμάνι της Κίνας, το οποίο θα υποδειχθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία του έργου, ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. και θα είναι συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων (αγωγοί και ειδικά τεμάχια – fittings)”.

Α.Π.


Λειτούργησε η παρέμβαση στο Πήδημα

Απαντώντας σε ερώτηση του “Θ” για τα προβλήματα με τη δεξαμενή στο Πήδημα, ο δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από τη λειτουργία της προσωρινής λύσης. Όπως ενημέρωσε, “για τη δεξαμενή στο Πήδημα, με συντονισμένες ενέργειες, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Υποδομών, ως συνέχεια των αντιπλημμυρικών έργων του Πηδήματος. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι μελέτη-κατασκευή, από την εταιρεία (σ.σ. Μορέας) που επέλεξε το υπουργείο και η οποία θα μελετήσει το έργο και θα το κατασκευάσει, μαζί με τα συνοδά έργα (βανοστάσιο, αντλιοστάσιο, σωληνώσεις κ.ά.).

Η νέα δεξαμενή έρχεται να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, αλλά και να δώσει λύσεις στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου”.

Επίσης, ο δήμαρχος τόνισε ότι σημαντική βοήθεια για την ομαλή υδροδότηση της πόλης έδωσαν και οι δύο γεωτρήσεις από την περιοχή Κουταλά.

Τέλος, για τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάζονται σήμερα σε κάποια σημεία της πόλης, σχολίασε ότι θα λυθούν οριστικά με την υλοποίηση της Γ’ και Δ’ φάσης αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στην Καλαμάτα, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Α.Π.