Ο covid είναι εδώ, αλλά πολύ πιο ήπιος

Ο covid είναι εδώ, αλλά πολύ πιο ήπιος

Εννέα άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Αρκετά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά ευτυχώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς καν να χρειάζονται νοσηλεία, καταγράφονται στη Μεσσηνία την τελευταία περίοδο, ενώ τα περιστατικά που τελικά νοσηλεύονται είναι λίγα. Θεαματικά έχουν μειωθεί και οι διασωληνώσεις ασθενών, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάλλαξη που κυριαρχεί τώρα στη χώρα μας δεν προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας νοσηλεύονταν με covid εννέα άτομα, χωρίς κανενός η κατάσταση να κρίνεται σοβαρή.

Εκτόνωση

Τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε έξαρση κρουσμάτων λόγω και των πολλών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και του συγχρωτισμού, όμως φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια εκτόνωση, αν και τα αποτελέσματα των rapid test στην Καλαμάτα δείχνουν ότι ακόμα ο ιός καλά κρατεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, την Τρίτη έγιναν σε όλη τη χώρα 165 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 3.167 rapid test και ανευρέθηκαν 307 θετικά (9.63%). Από τις 307 περιπτώσεις, οι 146 αφορούν άνδρες και οι 161 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 51,23 έτη.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, από τα 13 rapid test που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, βρέθηκαν δύο θετικά και αφορούν σε έναν άνδρα και μία γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 83 έτη.

Στο Κέντρο Υγείας Πύλου έγιναν 12 rapid test και βρέθηκε ένα θετικό σε έναν ηλικιωμένο άνδρα.

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας στα 85 rapid test που έγιναν, βρέθηκαν μόνο δύο θετικά, σε δύο άνδρες με διάμεση ηλικία τα 58 έτη.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσσήνης έγιναν 6 rapid test και ήταν όλα αρνητικά.

Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, διενεργήθηκαν 39 rapid test και βρέθηκαν 10 θετικά (ποσοστό 25.64%), τα οποία αφορούν έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.

Οι ασθενείς που καταλήγουν στο νοσοκομείο, πάντως, είναι κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή συν-νοσηρότητες. «Αποδιοργανώνονται τα συνοδά νοσήματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά, αλλά οι ασθενείς δε διασωληνώνονται εξαιτίας π.χ. πνευμονίας. Ο ιός δεν προκαλεί πλέον τόσο σοβαρές πνευμονίες. Γι’ αυτό και οι νοσηλείες σε απλή κλίνη αυξάνονται», σημείωσε μιλώντας σε αθηναϊκά μέσα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Της Βίκυς Βετουλάκη