«Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» στο Κάστρο Καλαμάτας

«Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» στο Κάστρο Καλαμάτας

Η μεγάλη επιτυχία «Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού», έρχεται το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 21:30, στο Αμφιθέατρο Κάστρου στην Καλαμάτα. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα, οι Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Στέλιος Πέτσος, Παναγιώτης Κατσώλης και ο μουσικός επί σκηνής Βάιος Πράπας, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε μια παράσταση γεμάτη ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ, χορεύοντας, τραγουδώντας και διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα, μέσα από την ιστορία του έργου.

Το έργο

Μέσα από μια έξυπνη και επίκαιρη κωμωδία, η εξουσία ξεγυμνώνεται και παρουσιάζονται τα «αδιάσειστα» στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κάποιου. Ένα ανοιχτό παράθυρο, στον έκτο όροφο, μπορεί να αποτελέσει λύση, όταν η ψυχραιμία χάνεται και ο θάνατος θα αρχειοθετηθεί απλώς ως «τυχαίος»!

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει, μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο, καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα.

Ο ίδιος ο Ντάριο Φο είχε δηλώσει:

«Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα, όποιος ανεβάζει κείμενά μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει».