Προβληματισμός για το πόσο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον τουρισμό της Μεσογείου

Προβληματισμός για το πόσο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον τουρισμό της Μεσογείου

Μεγάλες εταιρίες, όπως η TUI, ξεκίνησαν να εστιάζουν σε νέους προορισμούς

Όλο και πιο συχνά, τη φετινή τουριστική περίοδο, και ιδιαίτερα μετά τον ισχυρό καύσωνα που βίωσε η Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, ακούγονται συζητήσεις για το αν η κλιματική αλλαγή θα σημάνει το τέλος εποχής για τον τουρισμό της Μεσογείου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού αλλά και οι ειδικοί είναι μάλλον καθησυχαστικοί για το άμεσο μέλλον. Βλέπουν, ωστόσο, μετατόπιση των τουριστικών ροών προς τη Μεσόγειο πριν και μετά το καλοκαίρι και μερικώς προς τις χώρες του βορρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μιλώντας στη γερμανική BILD, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel,  η οποία είναι η βασική εταιρία «τροφοδοσίας» της χώρας με Γερμανούς τουρίστες, δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 45 βαθμών Κελσίου, και οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Σικελία και την Κύπρο φαίνεται να επηρεάζουν τα σχέδια των Γερμανών για καλοκαιρινές διακοπές, «βλέποντας» μια νέα στάση στις κρατήσεις.

Νέοι προορισμοί για την TUI

Όπως είπε στην BILD, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει μια μετατόπιση της ζήτησης από την κύρια περίοδο διακοπών, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προς την πρώιμη και την όψιμη περίοδο. Θα υπάρξουν περισσότερες κρατήσεις από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο και στη συνέχεια το φθινόπωρο, άρα συνολικά μια μεγαλύτερη σεζόν. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να έχει οικολογικό και οικονομικό νόημα για τις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Ebel, οι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο παραμένουν ελκυστικοί, λόγω του κλίματος. Αλλά η TUI εστιάζει, επίσης, όλο και περισσότερο σε νέους προορισμούς διακοπών, όπως τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Ζανζιβάρη ή οι ακτές της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Το πανεπιστήμιο της Βέρνης διαπίστωνε ήδη από το 2010 ότι στην ανατολική Μεσόγειο οι καύσωνες, η ένταση και η διάρκειά τους είχαν σχεδόν 7πλασιαστεί από το 1960, εντούτοις, οι «βορείως των Άλπεων» Ευρωπαίοι συνεχίζουν και φέτος να την κατακλύζουν.

Κάποιοι δείχνουν το βορρά

Επίσης, η βιεννέζικη «Der Standard» φιλοξενούσε άρθρο με τίτλο «Να εξακολουθήσουμε να πηγαίνουμε για καλοκαιρινές διακοπές στο νότο; Τα υπέρ και τα κατά». Αναγνώστης της αποφαινόταν επιγραμματικά ότι «ο βορράς είναι ο νέος νότος». Η Βαυαρική Ραδιοφωνία (ΒR) πιθανολογούσε ότι στο μέλλον «η πλειοψηφία των τουριστών θα κάνει διακοπές στην Β. Γερμανία, τη Σκανδιναβία ή τις χώρες της Βαλτικής», ενώ και το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF έθετε το ερώτημα εάν «θα προτιμά κανείς τη Μεσόγειο το 2050» ή οι τουρίστες «θα κατευθυνθούν προς τον βορρά για να αποφύγουν τους καύσωνες».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, «προορισμοί, όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία, απολαμβάνουν αυξανόμενης δημοτικότητας». Ο διευθυντής της Miguel Sanz δήλωσε, μάλιστα, στη γερμανική ταξιδιωτική ιστοσελίδα «Reisereporter», ότι «οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αποφάσεις των ταξιδιωτών στο μέλλον». Προς το παρόν, πάντως, οι δημοσκοπήσεις της ETC δείχνουν πως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία και Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους Ευρωπαίους του βορρά.

Κατά τον καθηγητή Χάραλντ Τσάις, Διευθυντή του Ινστιτούτου Τουριστικής Έρευνας στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Χαρτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Die Welt»: «Η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα. Όσο πιο συχνοί είναι οι καύσωνες τόσο περισσότεροι θα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, καθιστώντας τη Μεσόγειο λιγότερο ελκυστική το καλοκαίρι και περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Θα περάσουν, όμως, σίγουρα μερικά χρόνια ακόμη πριν οι μεγάλες μάζες σταματήσουν να την επιλέγουν».

Ο Κάρλο Σπετ, ειδικός της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής πύλης «Urlaubspiraten», με εκατομμύρια επισκέπτες, προτρέπει ήδη τους τουρίστες να κατευθυνθούν «στα βουνά», αφού οι αλπικοί προορισμοί έχουν μέση διαφορά θερμοκρασίας 6°C σε σχέση με κλασικούς μεσογειακούς προορισμούς, καθώς επίσης και να ταξιδέψουν «στην Πολωνία ή στις βαλτικές χώρες, οι οποίες έχουν και σημαντικά χαμηλότερες τιμές».