Στον Υπ. Μετανάστευσης ο Στ. Αναστασόπουλος για τους εργάτες γης

Στον Υπ. Μετανάστευσης ο Στ. Αναστασόπουλος για τους εργάτες γης

Μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης

Η μετάκληση εργατών τρίτων χωρών, προς απασχόληση στην αγροτική κυρίως παραγωγή, ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε πρόσφατα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.

Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νίκο Κασιδάκη. Το συγκεκριμένο τμήμα, εκτός της έκδοσης των αδειών διαμονής, έχει στο αντικείμενό του και τις μετακλήσεις πολιτών τρίτων χωρών. Συζητήθηκε η πορεία εξέτασης των αιτημάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων, που αναζητούν εργατικό προσωπικό, και διαπιστώθηκε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων μετάκλησης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού λόγω κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και λόγω της υποστελέχωσης των πρεσβειών στις χώρες προέλευσης.

Πρόβλημα προσωπικού

Επίσης, σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη, τέθηκε το θέμα των καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των αιτημάτων εργοδοτών. Το ζήτημα αυτό τέθηκε κατά προτεραιότητα ως μείζον στη συνάντηση, με στόχο την άμεση λύση του προβλήματος, είτε με στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, είτε με συμβασιούχους, είτε με την παροχή κινήτρων κατά τη διάρκεια των κύκλων κινητικότητας.

Στόχο αποτελεί η επίσπευση των διαδικασιών, δεδομένου ότι ήδη διαφαίνεται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού προς απασχόληση στην καλλιέργεια και συγκομιδή κηπευτικών, ενώ αναμένεται να προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Από πλευράς του υπουργείου υπήρξε δέσμευση ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία συνεννόησης με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύ επείγον αυτό θέμα που έχει προκύψει.

Ενημέρωση για τις ανάγκες

Για το ζήτημα αυτό, κατατέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη στον Υπουργό το πρακτικό εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και απασχόληση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, κατά τη διετία 2023-2024, για τη Μεσσηνία, στο οποίο αποτυπώνονται οι απόψεις των φορέων και διατυπώνονται προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και των πρεσβειών ξένων χωρών, προκειμένου να εξευρεθεί το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, μέσα από συνεννοήσεις και συνεργασίες, και με ορίζοντα παραμονής των εργατών τρίτων χωρών όλο το χρόνο της μετάκλησης στη χώρα μας και την αποφυγή μετάβασης σε άλλες χώρες, προς εξυπηρέτηση της αγροτικής και όχι μόνο παραγωγής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα έθετε το ζήτημα αυτό σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, που θα ακολουθούσε την ίδια μέρα, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.