Αποζημιώσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ διεκδικούν ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων στην Αγία Τριάδα

Αποζημιώσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ διεκδικούν ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων στην Αγία Τριάδα

Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν 19 ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία έχουν καταπατηθεί δεκαετίες τώρα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας από Ρομά και αγωνίζονται – ανεπιτυχώς μέχρι τώρα- να τα πάρουν πίσω.

Χθες η εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει κατά του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκφωνήθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όμως μετατέθηκε για τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς ένας εκ των ιδιοκτητών απεβίωσε και τυπικά πρέπει να προσκομισθούν σχετικά έγγραφα στο δικαστήριο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο συνήγορος των 19 ιδιοκτητών, Παναγιώτης Νταής, στο συγκεκριμένο άνθρωπο το οικόπεδο παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας λόγω απαλλοτρίωσης όταν αυτός ήταν περίπου 40 ετών και τώρα απεβίωσε στα 76 του χρόνια χωρίς ποτέ να καταφέρει να πάρει τη γη που του ανήκει.

Χρόνια καταπατημένα
Όλα αυτά τα χρόνια οι 19 ενάγοντες δεν μπορούν ούτε να εκμεταλλευτούν ούτε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες, νομικές και άλλες, που έχουν κάνει. Τα επίμαχα οικόπεδα βρίσκονται εντός οικισμού και εντός σχεδίου πόλεως Καλαμάτας

Τα οικόπεδα τους παραχωρήθηκαν με δικαστική απόφαση απαλλοτρίωσης. Ήδη, όμως, από το χρόνο παραχώρησης των οικοπέδων διαπιστώθηκε ότι αυτά από τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταπατηθεί από οικογένειες Ρομά, οι οποίες δεν είχαν καμία διάθεση να αποχωρήσουν.

Από τότε, αν και βάσει νόμου ο αρμόδιος φορέας θα έπρεπε να τα αποδώσει ελεύθερα, οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει έναν τεράστιο αγώνα. Με συνεχείς ενέργειες και επιστολές γνωστοποίησαν σε όλες τις αρμόδιες Αρχές την καταπάτηση και την αδυναμία εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας τους. Με αλλεπάλληλες καταγγελίες στο Δήμο Καλαμάτας επισήμαναν την ανομία των Ρομά και ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου και την αποδέσμευση των ακινήτων τους, ώστε να λύσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

«Μετά τις πρώτες άκαρπες ενέργειες εμπιστευτήκαμε και “τρόπον τινά” εγκλωβιστήκαμε στις υποσχέσεις του τότε δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, από το 2003, λαμβάνοντας δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματός μας με τη μεταστέγαση των Ρομά στο – κατά το χρόνο εκείνο – υπό εξέλιξη έργο στην περιοχή της Μπιρμπίτας.

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, την ολοκλήρωση και την παράδοση του οικισμού εγκατάστασης περί το έτος 2008, οι οικογένειες Ρομά που καταπατούν τις ιδιοκτησίες μας δε μετακινήθηκαν για άγνωστο λόγο, ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί υπήρχαν προσωπικές διαφορές με οικογένειες Ρομά άλλων καταυλισμών που εγκαταστάθηκαν πρώτες στον οικισμό.

Από την άρνηση μετεγκατάστασης και επί σειρά ετών καταθέσαμε πλήθος ατομικών και ομαδικών καταγγελιών χωρίς κανένα δυστυχώς αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αγωγή τους οι κάτοικοι.

Απόφαση κατεδάφισης
Το 2014, έπειτα από επιστολή που έστειλαν στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δ. Ελλάδας – Ιονίου απόφαση με την οποία διατασσόταν η κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών των Ρομά με μέσα που θα διέθετε ο Δήμος Καλαμάτας, υπό την ευθύνη και την επίβλεψή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών για λόγους νομιμότητας, υγείας και κοινωνικής ειρήνης και εξουσιοδότησε το δήμαρχο για τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας κατεδάφισης.

Αλλά και πάλι, όπως τονίζουν, δεν έγινε τίποτα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον τότε δήμαρχο Π. Νίκα.

Τέλος, στην αγωγή τους τονίζουν ότι, εκτός από την κατάληψη της περιουσίας τους, έχουν καταληφθεί παράνομα δημόσιοι χώροι και έτσι καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή και η ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας, γίνονται παράνομες υδροληψίες και ρευματοκλοπές με την ανοχή του Δήμου Καλαμάτας, ενώ λαμβάνουν χώρα και πολλές παράνομες ενέργειες, όπως διακίνηση ναρκωτικών.

Της Βίκυς Βετουλάκη