Επίσκεψη του Ιταλού δημάρχου του San Demetrio Corone της Καλαβρίας στην Κορώνη

Επίσκεψη του Ιταλού δημάρχου του  San Demetrio Corone της Καλαβρίας στην Κορώνη

Την Κορώνη επισκέφθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου ο Ιταλός δήμαρχος της πόλης San Demetrio, Corone της Καλαβρίας, κομμάτι της Μεγάλης Ελλάδος, Ernesto Madeo, συνοδευόμενος από τους: Κωνσταντίνο Μυγδάλη, αρχιτέκτονα και δρα Θεολογίας (σύμβουλος Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας), Virgilio Avato, ιστορικό, δρα Θεολογίας, αρβανίτη στην καταγωγή και σύμβουλο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Πέτρο Φιλίππου, ιστορικό, αρχαιολόγο, τ. δήμαρχο Σαρωνίδος και Valerio Caparegli, δημοσιογράφο.

Η επίσκεψη μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, αφού οι κάτοικοι της πόλης San Demetrio Corone της Καλαβρίας, ως και της γύρω περιοχής, είναι αρβανίτες, προερχόμενοι από τον Μωριά, με ιδιαίτερη καταγωγή από την Κορώνη και τις γύρω περιοχές, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Καλαβρία και στη Σικελία της Ιταλίας μετά την πτώση του στα χέρια των Οθωμανών.

Την πρωτοβουλία αυτής της επίσκεψης πήραν ο Δημήτρης Μανιατάκης και η σύζυγός του Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Αν και η επίσκεψη συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο, έδωσε την ευκαιρία στον Ιταλό δήμαρχο Ernesto Madeo να συναντηθεί με κατοίκους και προσωπικότητες της περιοχής, όπως και να επισκεφθεί τα ιστορικά τοπία και τούς ναούς της περιοχής της Κορώνης με την εμπεριστατωμένη ξενάγηση του κ. Δημήτρη Κυριαζή.

Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στα γραφεία του Μανιατάκειου Ιδρύματος, εκφράσθηκε η διάθεση να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον πολιτιστικές ανταλλαγές και επισκέψεις από τους δύο Δήμους, όπως και να συζητηθεί η δυνατότητα αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Την όλη επίσκεψη συντόνισε ο φιλέλλην Ιταλός Virgilio Avato.

Σημειωτέον, είχε προηγηθεί επίσκεψη του δημάρχου Ernesto Madeo στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και στον τέως Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης και η σύζυγός του Ελένη παρέθεσαν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους στη γνωστή ψαροταβέρνα «Καγκελάριος», στην οποία παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Κορώνης Δημήτρης Σιψάς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης Σπύρος Λευτάκης, ο Δημήτρης Κυριαζής, η κα Margherita Bovicelli, επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Νότια Πελοπόννησο και ο σύζυγός της Νίκος Γρηγορόπουλος, ο οικονομολόγος καθηγητής Παναγιώτης Αγγελόπουλος και η σύζυγός του Σοφία και ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης.

Την επόμενη μέρα ο δήμαρχος του San Demetrio Corone της Καλαβρίας και οι ακόλουθοι εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία στο ναό του Άγιου Δημητρίου πριν αναχωρήσουν για Θεσσαλονίκη. Έφυγαν παίρνοντας αλλά και αφήνοντας στο πέρασμά τους τις καλύτερες εντυπώσεις.