Και στην Καλαμάτα η δυνατότητα τηλεματικής δίκης

Και στην Καλαμάτα  η δυνατότητα τηλεματικής δίκης

Εγκαταστάθηκαν οθόνες και συστήματα στις αίθουσες Εφετείου και Πρωτοδικείου

Τα συστήματα και οι οθόνες που θα χρησιμοποιηθούν για τις τηλεματικές δίκες, οι οποίες θα διεξάγονται και στη Μεσσηνία, τοποθετήθηκαν στις αίθουσες του Εφετείου και του Πρωτοδικείου, όπως και στα γραφεία των εισαγγελέων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Η εφαρμογή του συστήματος από το φετινό δικαστικό έτος φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, αν και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στόχος είναι τον Απρίλιο να έχει τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία στο σύνολο των δικαστηρίων, των Εισαγγελιών και των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Απομακρυσμένη κατάθεση
Τόσο στην αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας όσο και σε αυτή του Πρωτοδικείου έχουν πλέον τοποθετηθεί από τρεις μεγάλες οθόνες και πλήρες σύστημα μετάδοσης και ήχου. Οι δύο οθόνες είναι εγκατεστημένες και στραμμένες προς την Έδρα του κάθε δικαστηρίου και η τρίτη προς το ακροατήριο.

Αντίστοιχη οθόνη και σύστημα έχουν τοποθετηθεί στα γραφεία του εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας και του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Μέσω των συστημάτων τηλεδιάσκεψης θα είναι εφικτή:

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης που εκδικάζεται, ο οποίος κατά τη δίκη βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής της. Στην περίπτωση αυτή ο μάρτυρας θα προσέρχεται σε κάποιον από τους πιστοποιημένους χώρους που θα διαμορφωθούν και θα καταθέτει απομακρυσμένα «ζωντανά» (εικόνα και ήχος)

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα υπόθεσης, ο οποίος όμως βρίσκεται στο εξωτερικό – Διασυνοριακή

-Η απομακρυσμένη κατάθεση / εξέταση μάρτυρα ή κατηγορουμένου ο οποίος είναι κρατούμενος σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα

-Η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανάκρισης

-Η ικανοποίηση με απομακρυσμένη σύνδεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Μείωση μεταγωγών
Το νέο σύστημα υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης θα διευκολύνει, επίσης, στην εκδίκαση υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσία τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία.

Επιπλέον, μετά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος τηλεδιασκέψεων, αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός μεταγωγών των κρατουμένων προς τα δικαστήρια και τα ανακριτικά γραφεία, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού ανδρών και γυναικών της Αστυνομίας.

Για την υποστήριξη των αιτημάτων τηλεδιάσκεψης και της διαχείρισης/προγραμματισμού των διαθέσιμων πόρων του συστήματος (αίθουσες και γραφεία με εγκατεστημένο σύστημα τηλεδιάσκεψης), θα υλοποιηθεί σύστημα Διαχείρισης Κρατήσεων και Ροών Εργασίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους χρήστες (δικαστές και δικηγόρους) να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων / κατηγορούμενων, και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη σχετική έγκριση.

Ταυτόχρονα το σύστημα Διαχείρισης Κρατήσεων θα διαλειτουργεί με τα Πληροφοριακά Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, ΟΣΔΔΥ-ΔΔ), το ΟΠΣ Καταστημάτων Κράτησης και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Απομαγνητοφώνησης Πρακτικών Δικαστηρίων (ΟΣΠΔ), για τα στοιχεία των δικαστικών υποθέσεων, μέσω του ηλεκτρονικού πινακίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη