Κάτω Αμπελόκηποι: Ποίηση και νότες στη σκιά της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας

Κάτω Αμπελόκηποι: Ποίηση και νότες στη σκιά  της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κάτω Αμπελοκήπων, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Κοινότητα Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, μια μαγευτική και συγκινητική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν στον ιστορικό οικισμό, όπου ποίηση και νότες δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, δύο εξέχοντα μέλη από την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, η κα Λιαράκου – Κολοκάθη και ο κ. Σαββάκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πύλου – Νέστορος κ. Σιψάς και η κόρη του κα Σιψά, ως ερασιτέχνες ποιητές, μοιράστηκαν με το κοινό ποιήματά τους, ενώ ο κ. Γιώργος Πουλακίδας και ο κ. Χρήστος Πουλακίδας, στην κιθάρα και το πιάνο αντίστοιχα, έπαιξαν μελοποιημένη ποίηση μεγάλων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι. Ιδιαίτερη συγκίνηση δημιούργησε η πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Πολιτισμού να απαγγείλει στίχους από το μοναδικό έμμετρο μυθιστόρημα «Ερωτόκριτος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του κτηρίου που λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο (1965- 1981), ενώ οι μοναδικές απαγγελίες των ποιημάτων σε συνδυασμό με τη μελοποιημένη ποίηση, στη σκιά της γηραιότερης λυγαριάς της Ελλάδας που βρίσκεται στο χώρο, δημιούργησαν μια μοναδική πολιτισμική ανάταση. Πρόκειται για το πρώτο δέντρο που σημάνθηκε με επετειακή ετικέτα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση τον Αύγουστο του 2021, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, ενώ το εν λόγω πρόγραμμα, με 71 δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο, είναι υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκινητική ήταν, επίσης, η στιγμή που ο κ. Σιψάς απήγγειλε το ποίημα «Παυσανία Αρκαδικά» από την πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Κόσμοι μέσα σε κόσμο» (Εκδόσεις Ιωλκός) της κας Χρύσας Στρίκου, που κατάγεται από την Κοινότητα Αμπελοκήπων, καθώς η Αρκαδία αποτελεί μακρινό γενέθλιο τόπο για τους προγόνους πολλών από τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Πρόκειται για τους λεγόμενους «Ανεβοκατεβάτες», καθώς ανέβαιναν την άνοιξη με τα κοπάδια τους στην Αρκαδία και το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας, ενώ σταδιακά, από τις αρχές του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νότια Μεσσηνία, μεταφέροντας ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό πλούτο στην περιοχή.

Η μοναδική βραδιά ποίησης και μουσικής, που έγινε για πρώτη φορά σε μικρό οικισμό της Νότιας Μεσσηνίας, έκλεισε με την ελπίδα και την προτροπή όλων να αποτελέσει πλέον μόνιμο καλοκαιρινό θεσμό για τον οικισμό, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.