Κοινή σύσκεψη στις 5 Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου εν όψει της κακοκαιρίας Elias

ΓΟΕΒ

Έχουν γίνει παρεμβάσεις σε Πάμισο και Άρι

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προήδρευσε προχθές σε κοινή συνεδρίαση των ΣΟΠΠ και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να γίνουν όλα όσα απομένουν να γίνουν στην Περιφέρεια εν όψει της έλευσης της κακοκαιρίας Elias, όπως προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ).

Στην εν λόγω σύσκεψη εξετάστηκε αναλυτικά η κατάσταση σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και διαπιστώθηκε ότι αναλογικά με τις χρηματοδοτήσεις που είχε στη διάθεσή της, έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο όσον αφορά σε προληπτικές ενέργειες πολιτικής προστασίας, με παρεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα σημεία κάθε Ενότητας, ενώ από τον περιφερειάρχη επισημάνθηκε πως θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους Δήμους, που οφείλουν να παρεμβαίνουν στα ρέματα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η κατάσταση ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων -“είμαστε σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση” τόνισε ο Π. Νίκας, ο οποίος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως κανένα έργο -σε καμία χώρα- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραίας έντασης φαινόμενα, προσθέτοντας ότι αν εκδηλωθούν τέτοια θα συγκαλείται αμέσως το ΣΟΠΠ της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Οι παρεμβάσεις
“Ως Περιφέρεια κάναμε ό,τι μπορούσαμε και στις 5 Π.Ε. σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε, ενώ επιπλέον έγιναν και παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές” σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως “υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων σε πολλά σημεία του οποίου έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από μεσαίας ή ισχυρής έντασης φαινόμενα”.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο οροπέδιο της Τρίπολης στην περιοχή Ζευγολατιού – Νεοχωρίου, όπου ήδη με σχετική απόφαση του Π. Νίκα έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και των συνεπειών τους, μέσω της μίσθωσης μηχανημάτων έργου και βαρέων οχημάτων που θα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

Τα εν λόγω μηχανήματα, εξάλλου, θα προβούν σε ενδελεχείς καθαρισμούς όλων των τάφρων που υπάρχουν, τις οποίες και θα διευρύνουν όπου αυτό είναι δυνατό.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, εργολαβίες έχουν γίνει στην Κορινθία, αν και ορισμένες μένουν “κολλημένες” λόγω προσφυγών. Στην Αργολίδα έχουν γίνει επίσης παρεμβάσεις, αλλά σε περίπτωση ακραίου φαινομένου, όπως τονίστηκε, αναμένονται ορισμένα προβλήματα στο αργολικό πεδίο, καθώς οι ποταμοί εκεί έχουν μικρές κλίσεις.

Όσον αφορά στη Λακωνία, ήδη καθαρίζεται ο Ευρώτας από την περιοχή της Σκάλας μέχρι τις εκβολές, με τη σχετική εργολαβία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη Μεσσηνία, τέλος, έχουν καθαριστεί τόσο ο Πάμισος όσο και ο Άρις.