Με ποιους τρόπους προμηθεύονται ανταλλακτικά τα πλοία;

Με ποιους τρόπους προμηθεύονται ανταλλακτικά τα πλοία;

Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα ενός πλοίου μπορούν να χαλάσουν ξαφνικά, με αποτέλεσμα την παύση της δραστηριότητας ενός πλοίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε στοκ τα διαθέσιμα ανταλλακτικά, ένα πλοίο ίσως δυσκολευτεί ακόμη και να μετακινηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, ακόμη και τα πιο μικρά ανταλλακτικά παίζουν έναν μεγάλο ρόλο στην επιτυχημένη διενέργεια ενός ταξιδιού, και θεωρούνται ως ένα αναγκαίο στοιχείο για τους ναυτικούς.

Πώς όμως γίνεται η προμήθεια των ανταλλακτικών στα πλοία; Τι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.

Ανάλυση χαρακτηριστικών των ανταλλακτικών

Πριν προχωρήσουν σε επιλογές, πολλές είναι οι εταιρείες που επιλέγουν πολύ προσεκτικά τα ανταλλακτικά, με στόχο στην εύρεση της πιο ποιοτικής επιλογής. Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό αποτελούν:

Ανάλυση ABC

Η ανάλυση ABC επιτρέπει την καλύτερη σύγκριση και έλεγχο των διαφόρων εξαρτημάτων. Για παράδειγμα, τα προϊόντα στην κατηγορία “Α” απαιτούν τακτικούς ελέγχους και έχουν πολύ υψηλές προδιαγραφές σε σχέση με τα προϊόντα της κατηγορίας “C”. Η ανάλυση αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο πληροφόρησης για τις διαδικασίες αυτοματισμών και την εύκολη επιλογή των ανταλλακτικών από το προσωπικό.

Ανάλυση VED

Η ανάλυση αυτή επιτρέπει τον εύκολο καθορισμό του κόστους αγοράς των ανταλλακτικών, καθώς και των αποθεμάτων. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο εύκολος ο διαχωρισμός και η προμήθεια των αναγκαίων, των βασικών, και των επιθυμητών ανταλλακτικών.

Αξιολόγηση ρίσκου

Η αξιολόγηση ρίσκου των ανταλλακτικών μπορεί να πραγματοποιηθεί υπολογίζοντας το ποσοστό, τη συχνότητα, καθώς και το μέγεθος πιθανής εμφάνισης φθοράς στα διάφορα μηχανήματα. Με τη μέθοδο αυτή, είναι εξίσου δυνατή η ανάλυση για τον υπολογισμό των αριθμού των ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα, όπως για παράδειγμα των διαθέσιμων ανταλλακτικών για separators εντός του πλοίου.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Εξίσου σημαντική είναι και η εφοδιαστική αλυσίδα, και ο τρόπος που πραγματοποιείται ο εφοδιασμός και η οργάνωση, ώστε να μην αυξηθούν ιδιαίτερα τα κόστη. Πιο αναλυτικά, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

Ικανότητες πρόβλεψης της ζήτησης

Αποτελεί τη δυνατότητα πρόβλεψης προμήθειας των ανταλλακτικών, σύμφωνα με τους OEM κανονισμούς, καθώς και την προγραμματισμένη τους συντήρηση. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση των προϊόντων των συνηθισμένων δραστηριοτήτων και την ζήτηση που προκύπτει μέσα από την εμφάνιση διαφόρων ζημιών.

Ανάλυση για ημερομηνία λήξης των εξαρτημάτων

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κανείς πότε τα διάφορα ανταλλακτικά αρχίζουν και εμφανίζουν φθορά, έτσι ώστε να γίνει η έγκαιρη προμήθεια των καινούριων, και να πραγματοποιηθεί η σωστή τοποθέτηση τους.

Καλή φήμη της εταιρείας κατασκευής

Η φήμη της εταιρείας κατασκευής των ανταλλακτικών, καθώς και η καλή σχέση της με τους πελάτες αποτελούν σημαντικά στοιχεία επιλογής συνεργατών. Οι κριτικές, καθώς και όσα ακούγονται για μια εταιρεία στον κλάδο βοηθούν στις πρώτες επαφές με τους ιδιοκτήτες πλοίων. Εξάλλου, οι έμπιστοι συνεργάτες αποτελούν και χρόνιους συνεργάτες.

Έγκαιρη παράδοση

Σε περίπτωση που τα ανταλλακτικά δεν παραδοθούν και εγκατασταθούν στην ώρα τους, το πλοίο δεν θα μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του. Η έγκαιρη παράδοση των εξαρτημάτων στο επόμενο λιμάνι που θα επισκεφθεί το πλοίο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο λόγος; Εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του πλοίου και η ολοκλήρωση του ταξιδιού στους προγραμματισμένους χρόνους.

Καλή σχέση ποιότητας-τιμής

Όπως και σε κάθε κλάδο παρατηρείται το κυνήγι της καλής σχέσης ποιότητας-τιμής, το ίδιο ισχύει και για τα ναυτιλιακά. Πολλοί προμηθευτές προσφέρουν OEM ανταλλακτικά, ή έχουν άμεσες επαφές με τους κατασκευαστές, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες με προνομιακές τιμές, χωρίς όμως να υστερούν σε ποιότητα.

Η προμήθεια των κατάλληλων ανταλλακτικών συμβάλλει στην εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του πλοίου, της ασφάλειας του πληρώματος, καθώς και στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ταξιδιού.