Οι κορμοί από τα πλατάνια του Νέδοντα κίνδυνος για την Καλαμάτα

Οι κορμοί από τα πλατάνια του Νέδοντα κίνδυνος για την Καλαμάτα

«Ωρολογιακή βόμβα» τα νεκρά πλατάνια του Νέδοντα – Μην ξεχάσουν τους κορμούς που έχουν πέσει στο Νέδοντα – Ο Νέδοντας προειδοποίησε… αλλά οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα – Ανοχύρωτη η Καλαμάτα απέναντι στα νεκρά πλατάνια – Ώρα να ασχοληθούν σοβαρά με τα νεκρά πλατάνια…

Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους διαφορετικών ρεπορτάζ που έχουμε κάνει στο «Θάρρος», από τις 22 Ιουνίου 2020, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί κατά καιρούς: τόσο με την πλήρη κάλυψη της θάλασσας στη μαρίνα από μεγάλους κορμούς πλατανιών όσο και με τον προχθεσινό καθαρισμό από το Δήμο Καλαμάτας σε μόλις μερικά μέτρα του σκεπασμένου τμήματος του Νέδοντα, στο κέντρο της πόλης.

Το ζήτημα με τα πλατάνια του Νέδοντα ξεκινά αρκετά χρόνια πριν και ειδικότερα το 2003, όταν αυτά προσβλήθηκαν από το μύκητα Ceratocystis platani και νεκρώθηκαν, με την περιοχή γύρω από το σημείο που ξεκινούν να έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Στη συνέχεια οι νεκροί κορμοί κατέληξαν στην κοίτη του Νέδοντα, την οποία έχουν φράξει σε πολλά σημεία, ενώ αρκετές ποσότητες, όταν έβρεξε, έφθασαν μέσω του ποταμού στην Καλαμάτα και έπειτα στη θάλασσα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νεκρά πλατάνια που έχουν φθάσει στην πόλη (και είδαν προχθές οι αρμόδιοι του Δήμου) είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο φαράγγι του Νέδοντα, αλλά και στο κλειστό τμήμα του ποταμού, με τους αρμοδίους να μην κάνουν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Σίγουρα η απομάκρυνση όλων αυτών των «νεκρών ποσοτήτων» (αλλά και των νέων που θα προκύψουν, αφού δυστυχώς τα γειτνιάζοντα, φαινομενικά ζωντανά, πλατάνια είναι καταδικασμένα να ξεραθούν) είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, αφού, όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την πόλη σε περίπτωση έντονης βροχής… Και τότε δε θα χωρά καμία δικαιολογία, ούτε για κλιματική αλλαγή, ούτε για ποσότητα νερού που πέφτει  ανά 100 χρόνια και… και…

«Δυστυχώς δε λειτουργεί τίποτα σε αυτή τη χώρα»
Παραθέτουμε κλείνοντας δύο από τις απαντήσεις του δασολόγου – φυτοπαθολόγου, τακτικού ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, δρος Παναγιώτη Τσόπελα, ο οποίος έχει ασχοληθεί έντονα με τον Ceratocystis platani και είχε μιλήσει στο «Θάρρος» το καλοκαίρι του 2020, ελπίζοντας, έστω και τώρα, να «πείσουμε» τους αρμοδίους και να κάνουν αυτό που δεν έχουν κάνει εδώ και χρόνια:

-Κατά μήκος του ποταμού είδαμε εκατοντάδες νεκρούς κορμούς και, μάλιστα, σε κάποια σημεία έχουν φράξει το ποτάμι. Θεωρείτε ότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους, αν υπάρξει μεγάλη ποσότητα νερού;
Η παραπάνω εικόνα είναι σαφώς επικίνδυνη, αρχικά για κάποια υγιή πλατάνια, αφού έτσι μεταφέρεται πλέον η ασθένεια. Ένα μολυσμένο τμήμα κορμού που θα μεταφερθεί με το νερό θα μολύνει υγιή δέντρα, αν υπάρχουν, στην περιοχή που θα καταλήξει.

Όσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα, σαφώς είναι επικίνδυνοι αυτοί οι κορμοί. Αν μπλοκαριστούν σε ένα σημείο, διακόπτουν τη ροή του νερού.

-Οπότε τι πρέπει να γίνει με αυτούς τους κορμούς;
Πρέπει να καούν επί τόπου, αφού, αν μεταφερθούν, θα μεταφερθεί και η ασθένεια, ενώ δεν κάνουν για καυσόξυλα. Πάντως, θα έπρεπε αυτοί οι κορμοί να έχουν απομακρυνθεί από το ποτάμι εδώ και χρόνια, αλλά… δυστυχώς δε λειτουργεί τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση