Ποια είναι η σχέση της Gen Z με την πνευματικότητα;

Ποια είναι η σχέση της Gen Z με την πνευματικότητα;

Η νέα γενιά, η Gen Z ίσως είναι η πιο συζητημένη από όλες. Επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και μη προσπαθούν να βρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τις συνήθειες της, ενώ την ίδια στιγμή μελετούν και αναλύουν την ψυχοσύνθεση της. Ένα από αυτά τα στοιχεία που μελετάται το τελευταίο διάστημα είναι η σχέση που έχει η γενιά αυτή με την πνευματικότητα.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά της Gen Z;  Ποια είναι η σχέση της με την πνευματικότητα; Ας δούμε την απάντηση παρακάτω.

Χαρακτηριστικά της Gen Z

Η νέα γενιά, που περιλαμβάνει όλους όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012 έχει τα δικά της στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει, όπως   :

  • Αποτελεί τη γενιά που μεγάλωσε με την τεχνολογία
  • Είναι πάντα online και χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα social media
  • Παλεύει για την ανάδειξη της διαφορετικότητας
  • Έχει μια διαφορετική εικόνα για το φύλο
  • Πραγματοποιεί συχνά ταξίδια

Η ψυχοσύνθεση της Gen Z

Παρόλα αυτά, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα άγχους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, το 25% των ατόμων που ανήκουν στη γενιά αυτή, βιώνουν έντονο και μόνιμο άγχος, ποσοστό το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό των προηγούμενων γενιών. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός πως η Gen Z έχει ως βιώματα την οικονομική κρίση και την πανδημία, γεγονότα τα οποία συντέλεσαν στην αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακόμη, ως μια γενιά η οποία είναι διαρκώς συνδεδεμένη με τον κόσμο γύρω της, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να επεξεργαστεί, και να αποβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις πληροφορίες και μηνύματα που μπορεί να έχει δεχτεί. Καθώς λοιπόν αναζητά διαρκώς τρόπους για να χαλαρώσει, αναζητά ταυτόχρονα και την πνευματική της αλήθεια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η αλήθεια αυτή είναι εντελώς διαφορετική.

Gen Z,  θρησκεία και πνευματική αλήθεια

Για τη νέα αυτή γενιά, η πραγματικότητα και ο εαυτός αλλάζουν διαρκώς. Η ανάγκη για πίστη σε μια ανώτερη δύναμη είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το Springtide Research Institute, ένας στους τρεις πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη. Ωστόσο, αρνείται σε μεγάλο βαθμό να τοποθετήσει στον εαυτό του κάποια θρησκευτική ταμπέλα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Survey Center on American Life, το 18% της Gen Z δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές.

Μάλιστα, αυτό που παρατηρείται πολλές φορές είναι πως συνδυάζουν στοιχεία και πιστεύω διαφόρων θρησκειών, χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να είναι πιστοί σε ένα συγκεκριμένο δόγμα. Μάλιστα, πολλές είναι οι φορές που δεν τηρούν τις παλιές παραδόσεις, ενώ αρκετοί από αυτούς μπορούν να αισθανθούν την ίδια ηρεμία είτε σε μια χριστιανική εκκλησία, είτε σε ένα τζαμί.

Gen Z και σχέση με ενεργειακούς κρυστάλλους

Εκτός όμως από τα παραπάνω, η Gen Z έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό είδος επαφής με τα φυσικά στοιχεία. Είναι σε θέση να ακούει το νερό, να “αντιλαμβάνεται τους παλμούς της φύσης” και να συνδέεται με αυτή. Έτσι, έχει διαπιστώσει ότι μια πνευματική μέθοδος που θεωρεί ότι της ταιριάζει είναι οι ενεργειακοί κρύσταλλοι.

Ιδιαίτερα μάλιστα την περίοδο των lockdown, πολλοί ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με τους θεραπευτικούς κρυστάλλους και τις ιδιότητες που προσφέρουν τόσο για την ατομική τους ενέργεια, όσο και για να καθαρίσουν την αύρα του χώρου τους. Μάλιστα, το #crystaltok αποτέλεσε ένα μεγάλο trend στο Tik Tok, όπου πολλοί νέοι μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και αντάλλαξαν πληροφορίες για τους ενεργειακούς κρυστάλλους.

Gen Z και ενεργειακές θεραπείες

Ως μια γενιά αγχωμένη, αναζητά εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα της, καθώς και όλο το άγχος και το θυμό που αναπτύχθηκε εξαιτίας των εξελίξεων των τελευταίων ετών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την αρχαία φιλοσοφία της yoga, καθώς και το διαλογισμό, όχι μόνο για τα οφέλη που προσφέρουν στο σώμα, αλλά κυρίως για αυτά που προσφέρουν στο πνεύμα.

Επιπλέον, οι ενεργειακές θεραπείες, όπως για παράδειγμα το Reiki ή το Pranic Healing αποτελούν βασικές επιλογές των νέων για συναισθηματική σταθερότητα και ισορροπημένη ενέργεια.

Gen Z και πνευματικότητα

Κι όμως, η πνευματικότητα για τους νέους αυτούς δεν μεταφράζεται μόνο ως τρόπος χαλάρωσης, αλλά ως ένας ολιστικός τρόπος ζωής. Κομμάτια που επηρεάζουν την ψυχολογία και την καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα η διατροφή δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Για τον λόγο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην  χορτοφαγία, ή την vegan διατροφή. Την ίδια στιγμή, η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον είναι μεγάλη.

Έτσι λοιπόν, αναπτύσσεται σταδιακά μια νέα ηθική τάξη πραγμάτων, όπου ο καθένας είναι υπεύθυνος για την ενέργεια του, καθώς και για την ενέργεια του υπόλοιπου πλανήτη. Για την Gen Z όλα τα στοιχεία συνδέονται, τόσο online, όσο και στην πραγματική ζωή.

Πηγή: https://yourgrowth.guide/el/gen-z-pneumatikotika-tik-tok/