Αναστολή πολεοδομικών και τεχνικών δραστηριοτήτων για μια εβδομάδα

Αναστολή πολεοδομικών και τεχνικών δραστηριοτήτων για μια εβδομάδα

Μεγάλη κινητοποίηση των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων το Νοέμβριο

Στον «πάγο» θα μπουν για μια εβδομάδα πολεοδομικές και τεχνικές δραστηριότητες, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών μέσω του e άδειες, η λειτουργία των συμβουλίων αρχιτεκτονικής, οι δημοπρατήσεις μικρών και μεγάλων έργων και μελετών, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) ανακοίνωσε «εβδομάδα κλαδικής κινητοποίησης από τις 13 έως 17 Νοεμβρίου».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η οποία γίνεται με τη στήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μηχανικοί  μέλη της Ομοσπονδίας θα απέχουν των καθηκόντων τους σε Διευθύνσεις Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ), Τεχνικές Υπηρεσίες και Συμβούλια Έργων και Αρχιτεκτονικής.

Κινητοποίηση
Στην ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναφέρεται ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της, ομόφωνα αποφάσισε τη διοργάνωση εβδομάδας κινητοποίησης του κλάδου το διάστημα από 13 έως και 17 Νοεμβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει:

-Εβδομαδιαία Απεργία – Αποχή από Επιτροπές και εκδόσεις Αδειών. Ειδικότερα από τις διαδικασίες του Μητρώου Μελών Δημοπρασιών για διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία δημοπράτησης (ήτοι ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών) στο διάστημα αυτό, καθώς και από τις εξής Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ: Επιτροπές Διενέργειας Διαγωνισμών και Αξιολόγησης Προσφορών, Επιτροπές Αξιολόγησης Ενστάσεων, Επιτροπές Παραλαβής Υπηρεσιών του άρθρου 221 παρ.11δ του Ν.4412/2016, Επιτροπές Διαπραγμάτευσης για κατεπείγον και αποκλειστικότητα, Τεχνικά Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Μητρώων ΜΕΚ και ΜΕΕΠ, Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Επιτροπές Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών. Επίσης, αποχή από το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, έλεγχος προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας. Επιπλέον, από τη σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτοκόλλων αδυνάτου τακτοποιήσεων κ.λπ.

-Κατά τόπους συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις Τύπου.

-Κλαδική 24ωρη απεργία στις 17/11/2023 με όλο το συμβολισμό που περιέχουν τα 50 χρόνια της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Η Ομοσπονδία μας, σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων και διεκδικήσεών της, αντιδρά εμπράκτως στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών, στα ελλείμματα στελέχωσης και λειτουργίας των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών και στην εντεινόμενη μισθολογική μας υποτίμηση. Διεκδικούμε Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες που δε θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον, τις δημόσιες υποδομές και το δημόσιο συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει», σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Αιτήματα
Η πενταήμερη κλαδική κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ γίνεται με τρία βασικά αιτήματα, τα οποία είναι:

-Στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης με μηχανικούς ΠΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων

-Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

-Εξοπλισμός των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εργασία τους.

Νωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας από 9.00 έως 12.00.

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις έχει ήδη εκφράσει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με σχετική της απόφαση.

Της Βίκυς Βετουλάκη