Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας: Διατηρείται η κίνηση κόσμου για την αγορά βασικών προϊόντων

Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας: Διατηρείται η κίνηση κόσμου  για την αγορά βασικών προϊόντων

Αφήνοντας πίσω ένα καλοκαίρι με πολλά σκαμπανεβάσματα, οι παραγωγοί στους πάγκους της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας κάνουν λόγο «για μια καλή κίνηση», παρότι οι περισσότεροι επιλέγουν πλέον να ψωνίζουν μετρημένα τα βασικά προϊόντα.

Καθοριστικός δε, είναι ο παράγοντας των ολοένα αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν –κατά το δυνατό- από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Γιάννα Πυργάκη

Η εκτίμηση της κας Γιάννας Πυργάκη, η οποία επιλέγει να βρεθεί στη Λαϊκή Αγορά της πόλης κάθε Τετάρτη και Σάββατο, παρότι είναι παραγωγός αμπελιού στο Κιάτο, είναι ότι τα έξοδα και όλη η ακρίβεια απορροφώνται από τον αγρότη και κανέναν άλλο. Όπως εξηγεί: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει. Προσπαθεί να ψωνίσει τα αναγκαία, και μετρημένα. Οι τιμές των προϊόντων δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί προσπαθούμε όσο γίνεται να τις απορροφούμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε χρόνο πουλάμε περίπου στις ίδιες τιμές, ενώ τα έξοδά μας έχουν ανέβει στο διπλό».

Επίσης, σχολιάζει: «Θέλω να πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο ευνοϊκός για να βοηθηθούμε όλοι μας. Στον οικονομικό τομέα δεν είμαι αισιόδοξη, αφού κόβονται συντάξεις, επιδόματα και ταυτόχρονα ο κόσμος σφίγγεται κι άλλο για να πληρώσει τους διάφορους λογαριασμούς που έχει».


Δημήτρης Μπαρνασάς

Για τον κ. Μπαρνασά, ο οποίος είναι παραγωγός από την Καλαμάτα, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα: «Οι τιμές στα προϊόντα είναι σχεδόν ίδιες, όπως ήταν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, γι’ αυτό και ο κόσμος συνεχίζει να ψωνίζει».

Εξαιρώντας κάποια είδη που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας και τα οποία έχουν αυξημένες τιμές, εξηγεί, «εδώ στην Καλαμάτα γίνεται προσπάθεια από τους παραγωγούς να κρατάμε όσο το δυνατόν τις τιμές».


Παναγιώτα Μαγουλά

Από το Μαυρομμάτι Παμίσου ξεκινά κάθε Τετάρτη και Σάββατο η κα Μαγουλά για να βρεθεί στη Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας μαζί με άλλους παραγωγούς.

Μιλώντας για την κίνηση που παρατηρεί το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο για πτώση: «Ο κόσμος παρατηρώ ότι δεν ψωνίζει όπως ψώνιζε κάποτε. Έχουν μειωθεί πολύ οι πωλήσεις, αφού αγοράζουν πολύ λίγα, κι αυτό οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν με τα χρήματα που παίρνουν». Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα οι τιμές των προϊόντων έχουν ανέβει αναγκαστικά πάρα πολύ, αφού κι εμείς αναγκαζόμαστε να τις ανεβάζουμε, μιας και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να απορροφήσουμε τις αυξήσεις των καυσίμων και των λιπασμάτων».

«Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να είναι δύσκολο, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με την πολιτική του Market Pass που δίνει η κυβέρνηση», καταλήγει.


Παναγιώτα Σκιαδοπούλου

Για την κα Σκιαδοπούλου, παραγωγό από το Κεφαλόβρυσο Ταϋγέτου με έδρα την Καρδαμύλη, η κίνηση με τη λήξη του καλοκαιριού είναι πολύ καλή. Όπως εξηγεί: «Υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι που επισκέπτονται την Αγορά για τα ψώνια τους, ενώ υπάρχουν και οι συνήθεις ντόπιοι πελάτες, που εξακολουθούν να προτιμούν τη Λαϊκή Αγορά».

Όσον αφορά στις τιμές, η κα Σκιαδοπούλου αναφέρει: «Κάποια προϊόντα που είναι καινούργια για τη σεζόν είναι λίγο ακριβά, αλλά είναι φυσιολογικό, αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι τιμές των νέων προϊόντων είναι προς τα επάνω».

Σχετικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα, εκτιμά πως σίγουρα ένα μέρος περνάει στον καταναλωτή κι ένα ποσοστό μοιραία απορροφάται από τους ίδιους τους παραγωγούς.


Σταματία Αναστασοπούλου

Ικανοποιημένη από τον κόσμο που φθάνει στην Αγορά της Καλαμάτας για τα ψώνια, κυρίως φρούτων και λαχανικών, δηλώνει η κα Αναστασοπούλου, η οποία είναι παραγωγός από την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την εκτίμησή της: «Νομίζω ότι αυτή την περίοδο ο κόσμος ψωνίζει καλά. Η ακρίβεια, σίγουρα, αυξάνει το κόστος παραγωγής, οπότε αναγκαστικά οι τιμές ανεβαίνουν, όμως προς ώρας προσπαθούμε να το απορροφούμε για να μην επιβαρύνεται ο κόσμος».

Για τον επερχόμενο χειμώνα, η κα Αναστασοπούλου σημειώνει: «Είμαι αισιόδοξη για την πορεία της φετινής χρονιάς, και ακόμα περισσότερο πιστεύω ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να παράγουν περισσότερα πράγματα από συγκεκριμένες ποσότητες, για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του κόσμου».

Χρ.Μ.