Δημοσιογραφικό βραβείο για το ναυάγιο της Πύλου

Δημοσιογραφικό βραβείο  για το ναυάγιο της Πύλου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Daphne Caruana Galizia 2023 απονεμήθηκε σε σύμπραξη Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών για την έρευνά τους για το πολύνεκρο ναυάγιο

Η έρευνα που διεξήγαγε το ελληνικό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Solomon, σε συνεργασία με τη Forensis, το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό StrgF/ARD και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, αποκάλυψε πώς συνέβη το πιο πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στη σύγχρονη ιστορία, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής. Αποκαλύπτει, επίσης, ανακολουθίες στην επίσημη εκδοχή των ελληνικών Αρχών.

Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τύπου Daphne Caruana Galizia του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο συμμετείχαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η αρμόδια αντιπρόεδρος Pina Picierno και η πρόεδρος του Berlin Press Club και εκπρόσωπος των 28 μελών της ανεξάρτητης πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής Juliane Hielscher.

Από την πλευρά της, η κα Metsola δήλωσε: «Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε τη μνήμη της Daphne Caruana Galizia με ένα βραβείο που αποτελεί ισχυρή υπενθύμιση του αγώνα της για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στοχοποιούνται απλά γιατί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αρνούνται να σιωπήσουν. Αυτό το Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό τους σε αυτόν το μακροχρόνιο αγώνα για τη διαφύλαξη της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και πέρα από τα σύνορά της».