Ειδικό αφιέρωμα στο Μηναγιώτικο μονοπάτι από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Ειδικό αφιέρωμα στο Μηναγιώτικο μονοπάτι από  τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Ειδικό αφιέρωμα στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000 γίνεται στην ιστοσελίδα www.visitgreece.gr του  Ελληνικού Τουριστικού Οργανισμού.

Διαβάζουμε σε αυτό:

Στο νότιο τμήμα της όμορφης Μεσσηνίας, το Μηναγιώτικο Μονοπάτι διασχίζει μία περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, τμήμα της οποίας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Ακολουθεί την πορεία του Μηναγιώτικου ποταμού, περνώντας μέσα από την πράσινη κοιλάδα γύρω από τη λεκάνη απορροής του.

Το μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί με πινακίδες υποδοχής και ενημέρωσης από την αρχή έως το τέλος του. Παρέχονται πληροφορίες, όπως χάρτες και στοιχεία για τη φύση και τα πολιτιστικά εκθέματα της περιοχής. Ξεκινά την παραποτάμια πορεία του από τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, για να τελειώσει στην παραθαλάσσια Φοινικούντα, εκεί όπου εκβάλλει και ο ποταμός.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσετε τα έχει όλα: ερειπωμένους μεσαιωνικούς υδρόμυλους, μία όμορφη κρήνη του 1908 και έναν καταρράκτη στη θέση Παλιόμυλος, μεταξύ άλλων.

Θα συναντήσετε, επίσης, έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό σχηματισμό βράχων, στην κορυφή των οποίων στέκει το ερειπωμένο Φράγκικο Κάστρο Molines του 13ου αιώνα.

Μετά, θα προχωρήσετε προς το νερόμυλο Μασούρα, που διατηρείται σε καλή κατάσταση, με υδατόπυργο και ένα υδραγωγείο με μονότοξη καμάρα.

Δύο χιλιόμετρα περίπου μετά, εισέρχεστε σε περιοχή Natura 2000. Θα διασχίσετε ένα δάσος εξαιρετικής βιοποικιλότητας, όπου κυριαρχούν πανύψηλα αιωνόβια δέντρα όπως πλάτανοι, αγριελιές, χαρουπιές, βελανιδιές και πεύκα. Ζώα και πουλιά – μεταξύ αυτών τρία απειλούμενα είδη μεγάλων αετών – βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Η επόμενη στάση σας θα είναι στην ερειπωμένη μεσαιωνική εκκλησία, ενώ λίγο πιο κάτω θα βρεθείτε σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, με μια μικρή λίμνη όπου ζουν ενδημικά είδη ιχθυοπανίδας, ψαράκια και χέλια.

Στα πιο εντυπωσιακά σημεία της διαδρομής συγκαταλέγεται το σπήλαιο με τους σταλακτίτες, με οχύρωση στην είσοδό του. Στην κορυφή, πάνω από τους βράχους του σπηλαίου, θα επισκεφθείτε την μεσαιωνική εκκλησία με τη σωζόμενη αψίδα.

Αξίζει τον κόπο, την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε στη Μεσσηνία, να συμπεριλάβετε το Μηναγιώτικο μονοπάτι στις εξορμήσεις σας στην περιοχή. Ακόμα, ρωτήστε για τη δυνατότητα ξενάγησης ώστε να γνωρίσετε τα μνημεία και την ιστορία της και να μάθετε περισσότερα για την τοπική εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. Η πορεία είναι περίπου τρίωρη, από τους Κάτω Αμπελοκήπους έως την σπηλιά (14 χλμ.), και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας – και όχι μόνο!