Κ. Σακελλαροπούλου για Πέτρο Θέμελη: «Στην Αρχαία Μεσσήνη ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο»

Κ. Σακελλαροπούλου για Πέτρο Θέμελη: «Στην Αρχαία Μεσσήνη ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο»

Μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «αποχαιρετά» τον σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενη στον Π. Θέμελη: «ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο».

Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον Πέτρο Θέμελη

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον σπουδαίο αρχαιολόγο, στιβαρό επιστήμονα, χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, παθιασμένο ανασκαφέα, ακάματο ερευνητή, τον οραματιστή Πέτρο Θέμελη», αναφέρει στην ανάρτησή της στο facebook, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προσθέτει πως ο Πέτρος Θέμελης «πίστευε στην “κοινωνικοποίηση” των μνημείων και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε, τόσο για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, ενός από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα του τόπου μας, όσο και την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων, ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου “Διάζωμα”.»

Συμπληρώνει πως ο Πέτρος Θέμελης ήταν «σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος “στο σκάμμα”, όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο. Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη».