Γ. Κουκουβέλας: «Δε θα ήθελα να δω 300-400 χιλιοστά βροχής σε καμία περιοχή της Πελοποννήσου»

Γ. Κουκουβέλας: «Δε θα ήθελα να δω 300-400 χιλιοστά βροχής σε καμία περιοχή της Πελοποννήσου»

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τις νέες συνθήκες που φαίνεται να διαμορφώνονται

Φόβο κι ευχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρύβει η απάντηση του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννη Κουκουβέλα, στην ερώτησή μας πόσο ευάλωτη είναι η περιοχή της Μεσσηνίας σε τέτοια φαινόμενα, όπως αυτά που είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλία.

Με αφορμή όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος, ο κ. Κουκουβέλας τόνισε στην κουβέντα που είχαμε πως πρέπει οι αρμόδιοι να απαντήσουν αν πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες, διότι τότε πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν μπορούμε πλέον να σκεφτόμαστε όπως πριν από πέντε ή δέκα χρόνια.

Ταΰγετος όπως Πήλιο
Αρχικά θέσαμε στον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου ερώτημα για το πόσο ευάλωτη είναι η Μεσσηνία με τις ζώνες πλημμύρας που έχουν καθορισθεί, αλλά και με τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και τις κατολισθήσεις που σημειώνονται σε αυτόν.

Ο κ. Κουκουβέλας σημείωσε πως ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου, αν κάνουμε παραλληλισμούς, έχει έντονο ανάγλυφο και θυμίζει τον ορεινό όγκο του Πηλίου. Έχει ανάλογα πετρώματα, ανάγλυφο και φυτική βλάστηση. «Αυτό σημαίνει ότι σε υψηλό όγκο βροχόπτωσης η πιθανότητα να έχουμε επιπλέον κατολισθήσεις, είναι σημαντική», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο σχεδιασμός για τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και οι ζώνες πλημμύρας, έγιναν με βάση τα δεδομένα που είχαμε, όπως από τα ύψη βροχής, την ώρα που έπεφταν αυτά τα ύψη βροχής κ.ά.

«Εάν θεωρήσουμε ότι πάμε σε μια νέα κατάσταση, ήδη έχουμε πλημμύρες, έντονες και μεγάλες και οι οποίες δε θα συμβαίνουν κάθε 50 ή 100 χρόνια, αλλά λόγω κλιματικής κρίσης θα είναι πιο πυκνές, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από την αρχή τις ζώνες που έχουμε καθορίσει και πώς αυτές πρέπει να αναδιαμορφωθούν. Πρέπει να μας πει κάποιος αν έχουμε νέες συνθήκες, ώστε να πάμε σε νέο σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να σκεπτόμαστε όπως πριν από 5-10 χρόνια», τόνισε ο κ. Κουκουβέλας.

«Είναι φυσική καταστροφή»
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ο καθηγητής επισήμανε πως από τέτοια ακραία φαινόμενα έργα όπως, για παράδειγμα, μια γέφυρα καταστρέφονται σε μια – δυο ημέρες, αλλά θέλουν δύο χρόνια για να ξαναφτιαχτούν.

«Ό,τι καταστρέφεται από μια πλημμύρα, θέλει χρόνια για να αποκατασταθεί. Ο κόσμος πρέπει να έχει καρτερικότητα. Όλοι θα ήθελαν να το φτιάξουν αμέσως, αλλά δε γίνεται. Επίσης, δε σημαίνει ότι κάθε φορά που γίνεται μια πλημμύρα φταίει οπωσδήποτε κάποιος. Μπορεί και να φταίει, μπορεί όμως, και να είναι τόσο ακραίο το φαινόμενο που να μην μπορείς κανείς να κάνει τίποτα», σχολίασε ο κ. Κουκουβέλας.

Για τις επιπτώσεις από ένα ακραίο φαινόμενο στη Μεσσηνία, ο καθηγητής απάντησε: «Δε θα ήθελα να δω 300-400 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 12 και 24 ωρών σε καμία περιοχή της Πελοποννήσου. Πουθενά δε θα ήθελα να τα δω αυτά. Δεν μπορεί να περιμένουμε ότι θα πέσουν 400 χιλιοστά βροχής και δε θα γίνει κάτι στην περιοχή μας. Αυτά τα ποσοστά είναι φυσική καταστροφή. Και να προετοιμαζόμαστε ότι θα υπάρξουν αστοχίες και βλάβες. Πρέπει να οργανωθούμε σε καλύτερη βάση. Μπορούμε μόνο να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και την καταστροφή πρέπει να την κάνουμε ευκαιρία», κατέληξε ο κ. Κουκουβέλας.

Η τελευταία ερώτηση που του θέσαμε είναι αν προλαβαίνουμε να προετοιμαστούμε και η απάντησή του ήταν: «Θέλοντας και μη»!

Της Βίκυς Βετουλάκη