Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» το Νοέμβριο

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Έκθεση «Βίοι Παράλληλοι» το Νοέμβριο

Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, η έκθεση «Βίοι Παράλληλοι», με έργα 35 εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών, εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στην αίθουσα «Black Box» του πολιτιστικού κτηρίου αναφοράς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα παρουσιαστούν έργα δημιουργών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές, σχολές και τεχνοτροπίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου, εικαστικού-επιμελήτριας.

Πρόκειται για έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων, που ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, «η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” αποτελεί μια γιορτή, ένα αφιέρωμα στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Με αφετηρία συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, κοινές στα επιλεγμένα έργα των καλλιτεχνών, ξεκινά μια διαλεκτική αφήγηση που εκτυλίσσεται με βάση τις κοινές αναζητήσεις και τα ερωτήματα που θέτονται από κάθε έργο.

Οι κοινωνικοί θεσμοί, οι ρόλοι ανάμεσα στους ανθρώπους, τα φύλα και τις τάξεις, η ανάγκη για αλλαγή, ο αγώνας και η αγωνία για ένα καλύτερο μέλλον, υπαρξιακά ταξίδια αλλά και θέματα που αφορούν στην ίδια την εικαστική πρακτική, την αναπαράσταση, την αποτύπωση, διαρθρώνουν τα μέρη του διαλόγου αυτού δημιουργώντας μια εικονική στιχομυθία ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Η συμμετοχή, η αλληλεπίδραση, η μετάφραση και μετουσίωση της προσωπικής εικαστικής διεργασίας σε βίωμα κι εμπειρία, μια συνέργεια που τελικά καθορίζει τη ζωή ενός έργου τέχνης».

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι των (με αλφαβητική σειρά): Αλέξη Ακριθάκη, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Βελώνη, Σπύρου Βικάτου, Γιάννη Γαΐτη, Βάσως Γκαβαισέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, Έλλης Κελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλούρα, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Αρτέμιδος Ποταμιάνου, Ιφιγένειας Σδούκου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίας Σταμάτη, Τάσσου (Τάσσος Αλεβίζος), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλου, Χρύσας (Βαρδέα) και Γιάννη Ψυχοπαίδη.

«Με διάθεση για διαλογική επαφή μεταξύ διαφορετικών εποχών και εκφραστικών μέσων, η έκθεση προσκαλεί το κοινό από κάθε επίπεδο μύησης στα εικαστικά να ανακαλύψει νέες πτυχές στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης μέσα από αντιπροσωπευτικές δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών.

Με αυτήν την έκθεση, ο Δήμος επιβεβαιώνει το ρόλο του ως φορέας ενίσχυσης και προώθησης του πολιτισμού» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Η έκθεση αναδεικνύει διαφορετικές προσεγγίσεις και προβληματικές, εμπνέοντας το θεατή να εξερευνήσει τα μυστήρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ως ζώσα βιωματική εμπειρία, ευελπιστεί να διεκδικήσει μια ουσιαστική θέση στους προβληματισμούς μας και να ενθαρρύνει  ένα διάλογο με καλλιτέχνες, επιμελητές, ιστορικούς και κοινό πάνω στα ερωτήματα που ξανατίθενται και αναζητούν σύγχρονες απαντήσεις», επισημαίνει ο εικαστικός –  καλλιτεχνικός  διευθυντής του εικαστικού τομέα του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Διάρκεια έκθεσης: Από 12 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις  9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00.