Ο Α. Σαμαράς… χρεώθηκε και… πήγε ταμείο για την επιλογή του Δ. Πτωχού

Ο Α. Σαμαράς… χρεώθηκε και… πήγε ταμείο για την επιλογή του Δ. Πτωχού

Η προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού έγειρε την πλάστιγγα και έφερε νίκη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς “χρεώθηκε” – δικαίως ή αδίκως- το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι κατηγορίες εναντίον του από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα το προηγούμενο διάστημα ήταν σκληρές. Η επιλογή του Δημήτρη Πτωχού ως υποψηφίου είχε από την αρχή πολλά ρίσκα, τα οποία φάνηκαν στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Μπορεί να έχει επιστημονική επάρκεια, αλλά δεν είχε ασκήσει δημόσια διοίκηση, ενώ η αναγνωρισιμότητά του ήταν στην αρχή πολύ χαμηλή.

Η νίκη του Δημήτρη Πτωχού πιστώνεται, έτσι, ξεκάθαρα στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που εργάστηκε περισσότερο από όλους για την επικράτηση του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, “σηκώνοντας τα μανίκια” και οργώνοντας την Περιφέρεια.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού, με τον οποίο άλλωστε τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί, και έδωσε τη μάχη των εκλογών από την πρώτη γραμμή. Πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκείνος και οι στενοί του συνεργάτες είναι αυτοί που καθόρισαν τη νικηφόρα, όπως αποδείχθηκε, στρατηγική του κ. Πτωχού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργή εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική μάχη ήταν μια επιλογή που εμπεριείχε πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο, δεδομένου ότι σε περίπτωση αποτυχίας όλοι, αντίπαλοι και… φίλοι, θα τον έδειχναν ως υπεύθυνο της ήττας.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Πτωχού είχε απέναντί της τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος, παρά το τελικό αποτέλεσμα, επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολος αντίπαλος, έκανε την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά ακόμα πιο δύσκολη και, τελικά, τη νίκη του πιο σημαντική.

Έτσι, η νίκη Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έπεισε και τους πιο δύσπιστους ότι ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί ισχυρή σύνδεση με τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και ότι παραμένει πανίσχυρος πόλος στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε τον τρόπο, τη μεθοδολογία, το σύστημα, να μην αγγίξει η μεγάλη αποχή από τις εκλογές τον Δ. Πτωχό και τα κατάφερε.

Για να θυμηθούμε τι έγινε προχθές, η Νέα Δημοκρατία διεκδικούσε έξι Περιφέρειες στις επαναληπτικές εκλογές και… κατάφερε να κερδίσει μόνο τη μία από αυτές.  Μπορεί, βέβαια, το γεγονός αυτό να προκάλεσε προβληματισμό, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι “δεν ήταν καλή βραδιά” για το κόμμα του, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάθε λόγο να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος για την προσωπική του επιτυχία.

Η μοναδική Περιφέρεια στην οποία η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει είναι η αυτή της Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός, παρότι είδε τις δυνάμεις του στο δεύτερο γύρο να μειώνονται, κατάφερε να επικρατήσει του Πέτρου Τατούλη με 52,7% έναντι 47,3%. Το μόνο γεγονός που μπορεί να “σκιάσει” το πολιτικό γεγονός είναι ότι το 2019 ο Παναγιώτης Νίκας στο δεύτερο γύρο είχε λάβει κατά τι υψηλότερο ποσοστό (53,59%).

Α.Π.