Π. Μαντάς: «Επιπλέον ενίσχυση μέσω de minimis για ελαιοπαραγωγούς Τριφυλίας που επλήγησαν από το πρόσφατο χαλάζι»

Π. Μαντάς: «Επιπλέον ενίσχυση μέσω de minimis για ελαιοπαραγωγούς Τριφυλίας που επλήγησαν από το πρόσφατο χαλάζι»

Την απευθείας ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Τριφυλίας από το κράτος, πέραν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ζητά με παρέμβασή του ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σε συνέχεια των πρόσφατων ζημιών από το χαλάζι και την έντονη βροχή που έπληξε την περιοχή, καταστρέφοντας πάρα πολύ μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής.

Ο κ. Μαντάς αναφέρεται στις εκτεταμένες καταστροφές στους ελαιώνες των περιοχών Μώραινα, Ξαλιάρη, Παλιόβαλτα, Άγιος Αθανάσιος, Εξοχικό, Χαλαζόνι, Αγρίλης και αλλού, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες αγγίζουν από το 80% έως και το 100% της παραγωγής.

Σύμφωνα με το βουλευτή, παρότι η ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ήταν άμεση για την καταγραφή των ζημιών και την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση των παραγωγών, «οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την ουσιαστική κάλυψη του αγροτικού εισοδήματος», λόγω της τεράστιας απόκλισης ανάμεσα στο ποσό της αποζημίωσης και την τρέχουσα εμπορική τιμή του ελαιολάδου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, η αποζημίωση για τον ελαιόκαρπο υπολογίζεται σε 0,59 ευρώ/κιλό και αντιστοιχεί σε τιμή ελαιολάδου περίπου 3 ευρώ/κιλό, ενώ η τρέχουσα εμπορική τιμή του ελαιολάδου φθάνει περίπου τα 9 ευρώ/κιλό με ανοδικές τάσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί παραγωγοί της Τριφυλίας να οδηγούνται σε πραγματική απώλεια τουλάχιστον των 2/3 του φετινού δυνητικού αγροτικού εισοδήματος που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, δεδομένου ότι η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και ενέχει κινδύνους για την εύρωστη οικονομική λειτουργία του οργανισμού, η προσέγγιση της απευθείας οικονομικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών από το κράτος για “σημαντική απώλεια εισοδήματος” μπορεί σχετικά εύκολα να τεκμηριωθεί, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο του de minimis. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί «ουσιαστική αναπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος», χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του ΕΛΓΑ και με ταυτόχρονη διασφάλιση των αγροτών από τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων που λαμβάνουν χώρα λόγω της κλιματικής κρίσης.