Ποια πυροτεχνήματα είναι νόμιμα; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποια πυροτεχνήματα είναι νόμιμα; Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πυροτεχνημάτων και σίγουρα όλα μας εντυπωσιάζουν. Από τα φαντασμαγορικά εναέρια πυροτεχνήματα σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις μέχρι τα βεγγαλικά, τα κομφετί και τα πυροτεχνήματα καταρράκτης, όλα προσθέτουν το κάτι διαφορετικό στο show, αφήνοντάς τους όλους με το στόμα ανοιχτό. Ποια, όμως, είναι τα νόμιμα πυροτεχνήματα;

Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πολύπλοκα και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα δεν είναι νόμιμα για ερασιτέχνες και απαιτούν περίπλοκο εξοπλισμό και ειδική άδεια, για να τα χρησιμοποιήσει κανείς. Είναι σημαντικό να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόμιμη χρήση των πυροτεχνημάτων και πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς κίνδυνο και σύμφωνα με το νόμο.

Από πού μπορώ να αγοράσω πυροτεχνήματα;

Αν θέλετε να αγοράσετε ερασιτεχνικά πυροτεχνήματα, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το κατάστημα πώλησης. Η αγορά από οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο, περίπτερο ή λαϊκή απαγορεύεται, καθώς δεν έχει άδεια πώλησης πυροτεχνημάτων.

Τα πυροτεχνήματα, λοιπόν, πωλούνται νόμιμα μόνο σε καταστήματα με ειδική άδεια, τα οποία έχουν λάβει εγκρίσεις, προμηθεύονται μόνο αυτού του τύπου τα προϊόντα και τα αποθηκεύουν σε κατάλληλες συνθήκες.

Πάντως, από όπου και αν αγοράσετε νόμιμα πυροτεχνήματα, θα είναι βασικό να βεβαιωθείτε ότι κάθε προϊόν φέρει σήμανση CE και άρα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί για ασφαλή χρήση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε πυροτέχνημα από τέτοια καταστήματα. Το κυριότερο κριτήριο που καθορίζει τη νομιμότητα των πυροτεχνημάτων είναι ο τύπος τους.

Τύπος πυροτεχνημάτων

Τα πυροτεχνήματα διακρίνονται ανάλογα με την περιπλοκότητά τους, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε διάφορες κατηγορίες. Στην ανώτατη κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, τα βεγγαλικά, τα εναέρια πυροτεχνήματα, τα πυροτεχνήματα γάμου, ο καταρράκτης και τα χρωματιστά πυροτεχνήματα ημέρας. Με λίγα λόγια, τα πυροτεχνήματα που δημιουργούν ένα ξεχωριστό show και γεμίζουν φως, χρώματα και λάμψη τον χώρο.

Σε αυτή την κατηγορία, τα πυροτεχνήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από επαγγελματίες με ειδική άδεια και σε καμία περίπτωση από οποιονδήποτε άλλο. Ο χειρισμός τους είναι δύσκολος και απαιτεί εξειδικευμένα μηχανήματα, οπότε είναι πολύ επικίνδυνο να τα χρησιμοποιήσει ερασιτέχνης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και διάφορα άλλα πυροτεχνήματα, όπως κομφετί, glitter, χρωματιστές κορδέλες και καπνογόνα εσωτερικού χώρου, τα οποία είναι νόμιμα για χρήση από ερασιτέχνες, αλλά σε άτομα μόνο άνω των 18 ετών. Ακόμα και τα λεγόμενα παιδικά πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με επίβλεψη γονέα.

Νόμιμη χρήση

Πάντως, ακόμα και το πιο απλό πυροτέχνημα θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση του. Τα πυροτεχνήματα εξωτερικού χώρου απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικό χώρο. Επίσης, θα πρέπει να είστε σίγουροι για τις καιρικές συνθήκες και για τη μορφολογία της περιοχής, ώστε να μην προκληθεί ατύχημα σε άνθρωπο ή ζώο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι τα νόμιμα πυροτεχνήματα είναι λίγα, πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα και ακόμα και αυτά απαιτούν μεγάλη προσοχή στη χρήση τους. Σε κάθε περίπτωση, τις περισσότερες φορές είναι πιο οικονομικό, εντυπωσιακό και ασφαλές να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα πυροτεχνήματα και τα ειδικά εφέ για εκδηλώσεις. Έτσι, θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με κάτι εντελώς ξεχωριστό χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.