Tέλος η δωρεάν είσοδος για τους τουρίστες στην Αγία Σοφία

Tέλος η δωρεάν είσοδος για τους τουρίστες στην Αγία Σοφία

Αλλαγή πλεύσης της τουρκικής πολιτικής όσον αφορά την είσοδο στην Αγία Σοφία. Γίνεται λόγος για ποιότητα των επισκέψεων και της λατρείας.

Ένας από τους ισχυρούς λόγους που είχε προβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν τον Ιούλιο του 2021 για να μετατραπεί το Μουσείο της Αγίας Σοφίας και πάλι σε τέμενος και να ανοίξει τις θύρες του σε όλον τον κόσμο, ήταν ότι θα καταργείτο το εισιτήριο εισόδου που ήταν το ακριβότερο από όλα τα αξιοθέατα της Πόλης.

Τώρα το σύστημα αλλάζει, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, αναφέρθηκε στις διαδικασίες αποκατάστασης του τεμένους της Αγίας Σοφίας. “Περνούμε στην εφαρμογή διαχείρισης επισκεπτών, είπε. Η ποιότητα και η ασφάλεια των επισκέψεων θα αυξηθούν. Η Αγία Σοφία, το τέμενος μας, η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας και το κέντρο έλξης για όλους μας, θα συμπεριληφθεί σε ένα πολύ καλό οικοσύστημα προσανατολισμένο στη συντήρηση του μνημείου.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους χώρους λατρείας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται το τζαμί της Αγίας Σοφίας για προσκύνημα. Αλλάζουμε την πύλη εισόδου για επισκέψεις ξένων πολιτών. Με την ελαχιστοποίηση της έντασης των επισκέψεων και της χρήσης, αυξάνεται η ποιότητα των επισκέψεων και της λατρείας.

“Οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα ενημερώνονται σε 16 γλώσσες μέσω εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα” είπε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου. Δηλαδή οι επισκέψεις ξένων θα είναι επί πληρωμή αλλά η προσκύνηση και η επίσκεψη στην Αγία Σοφία θα συνεχίσει να είναι δωρεάν για τους Τούρκους πολίτες.

Πηγή: Deutsche Welle