Θ. Βασιλόπουλος: Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές για το αντιπλημμυρικό

Θ. Βασιλόπουλος: Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές για το αντιπλημμυρικό

Δήλωση σχετικά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, έκανε ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΠΕ του εν λόγω έργου είχε απορριφθεί, με τις ψήφους των αντιπολιτεύσεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με αφορμή τις εξελίξεις ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε: “Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Καλαμάτα χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση. Μεγάλη μας αγωνία μετά και τις εξελίξεις που είχαμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν μήπως τα χρήματα αυτά πήγαιναν σε άλλες ανάγκες της χώρας μας. Όπως ξέρουμε, απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για τη Θεσσαλία. Ευτυχώς, υπάρχει μια πολύ θετική εξέλιξη. Το υπουργείο ανέλαβε την ευθύνη και ενέκρινε την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που σημαίνει ότι το έργο θα γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, με αυτόν που προκρίνει το υπουργείο, και έχουμε λάβει όλες τις εγκρίσεις για τη σήραγγα που θα συγκεντρώσει τα τρία ρέματα και με την εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Νέδοντα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση και η οριστική μελέτη, και με την υλοποίηση της οριστικής μελέτης θα ξεκινήσει και το έργο πολύ σύντομα, θέλουμε να πιστεύουμε, για να λύσει το πρόβλημα.

Εμείς έχουμε ήδη μιλήσει με τους μελετητές, θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις, δηλαδή τη διαδικασία της οριστικοποίησης της μελέτης και της οριοθέτησης για να μπορέσουμε να καταθέσουμε και πάλι και να υποστηρίξουμε τις κόκκινες γραμμές και τις παρατηρήσεις που είχαμε θέσει.

Από την πρώτη στιγμή εμείς είχαμε πει ότι δε δεχόμαστε τη μελέτη ακριβώς όπως μάς την πρότειναν, αλλά υπάρχουν παρατηρήσεις και κόκκινες γραμμές, για τις οποίες προφανώς είμαστε ανυποχώρητοι».

Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια συζήτησης του έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφερόμενος ο δήμαρχος στο κόστος του είχε σχολιάσει: “Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε κριτές των πάντων.  Η Πολιτεία θα το εξετάσει και οφείλει να είναι αυστηρή στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Εμείς της έχουμε εμπιστοσύνη. Εμάς μας αφορά πότε θα γίνει το έργο. Μακάρι να γινόταν χθες.  Και το δεύτερο που μας αφορά είναι: Υπάρχει καλύτερη λύση; Υπάρχει άλλη ρεαλιστική πρόταση; Και προφανώς καλύτερη λύση δεν είναι να ξεσκεπάσουμε όλα τα ρέματα και να γκρεμίσουμε σπίτια.

Επίσης, το τμήμα του Νέδοντα -για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει- από 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, μπορεί να γίνει χωρίς να ξεσκεπαστεί; Αυτό το επιθυμούμε κι εμείς και το θέσαμε από την πρώτη στιγμή. Καθώς αυτό αποτελεί έναν κόμπο στο λαιμό. Και βέβαια, δεν αναφέρομαι στη γέφυρα της Ιατροπούλου, η οποία δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου. Λοιπόν, εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές και παρατηρήσεις. Και αυτές είναι ξεκάθαρες και δε χωρούν παρερμηνείες και αποκλίσεις.

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε υποδομές που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Υποδομές για να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης”.

Α.Π.